AcasăȘTIRI EXTERNEDiplomat ucrainean, arestat de FSB la Sankt-Petersburg

Diplomat ucrainean, arestat de FSB la Sankt-Petersburg

Diplomat ucrainean, arestat de FSB la Sankt-Petersburg

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (succesorul KGB) a arestat timp de câteva ore un diplomat ucrainean la Sankt Petersburg, a anunțat sâmbătă Ministerul ucrainean de Externe, un nou episod al escaladării tesiunilor dintre Moscova și Kiev.

Agenția de știri Interfax a raportat anterior că, potrivit FSB, diplomatul ucrainean Oleksandr Sosoniuk a fost luat în custodia poliției în timp ce încerca să obțină informații clasificate din bazele de date aleforțelor de ordine și de securitate ruse, în cadrul unei întâlniri cu un cetățean rus.

„Această activitate este incompatibilă cu statutul de angajat diplomatic și este ostilă Federației Ruse. Diplomatul străin va fi tratat în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat FSB.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Sosoniuk a fost reținut timp de câteva ore, dar se află acum la consulatul ucrainean din Sankt Petersburg, scrie Reuters.

„Partea ucraineană va decide în curând cum să răspundă la această provocare, ținând cont de practica actuală”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe apropo de detenția provizorie a lui Sosoniuk.

Arsenal rus la granița Ucrainei

Tensiunile dintre Moscova și Kiev s-au intensificat pe fondul unei acumulări de trupe ruse de-a lungul frontierei și ciocniri în estul Ucrainei între militari și separatiștii pro-Moscova.

Potrivit Moscovei, două armate și trei unități de trupe aeropurtate au fost transferate în termen de trei săptămâni la periferia Ucrainei, adăugându-se trupelor deja prezente în Crimeea, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Potrivit lui Șoigu, este vorba de „exerciții” dar și de o „reacție la activitățile militare amenințătoare ale NATO”.

Vineri, Moscova și-a anunțat decizia de a suspenda timp de șase luni navigația navelor militare în largul Crimeei (și, prin urmare, în Marea Neagră, unde marina rusă tocmai a lansat manevre pentru două săptămâni). „Din 24 aprilie la 21:00 (18:00 GMT) până pe 31 octombrie la 21:00, trecerea prin apele teritoriale ale Federației Ruse pentru navele militare și alte nave de stat va fi suspendată”, a spus direcția de navigație a Ministerului rus al Apărării.

Cele trei zone afectate de această măsură sunt vârful de vest al Crimeei, sudul Sevastopolului și o zonă lângă strâmtoarea Kerci, care, conectând Marea Neagră cu Marea Azov, are o importanță capitală pentru exporturile de cereale și oțel ucrainene. Un înalt oficial al UE a denunțat această mișcare, luată „sub pretextul exercițiilor militare”. Aceasta este „o evoluție extrem de îngrijorătoare” și „un alt gest al guvernului rus care merge într-o direcție greșită, deoarece crește tensiunile”, a declarat el pentru AFP.

Riscul „scăzut-mediu” al unei invazii a Moscovei

NATO estimează volumul forțelor deplasate la granița de vest a Rusiei la aproximativ 40.000 de oameni. Cu alte cuvinte, o mișcare a trupelor la fel de importantă ca cea observată în 2014, adică la începutul ostilităților dintre separatiștii pro-ruși din Donbas și forțele ucrainene. Ostilitățile care, după o pauză din 2020, și-au recăpătat forța în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod Wolters, a evaluat riscul unei posibile invazii rusești în Ucraina drept „scăzut până la mediu” pentru următoarele săptămâni. El a explicat, în cadrul unei audieri în Congres, că analiza sa se bazează „în parte” pe pozițiile ocupate de forțele rusești.

Cu toate acestea, autoritățile ucrainene sunt mult mai alarmiste. Andri Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, a declarat  că Rusia a desfășurat 90.000 de soldați în vecinătatea țării sale. „Presupunem că acest număr va crește la 110.000: este jumătate din întreaga noastră armată”, a spus el.

Ucraina țipă după NATO și anunță opțiunea nucleară

Ambasadorul ucrainean a făcut un apel către Occident pentru ca forțele ucrainene să primească sisteme de arme „de vârf” pentru consolidarea armatei Kievului, în fața unei Rusii care vrea să „elimine” Ucraina ca națiune.

„Nu putem rămâne în sala de așteptare a UE și NATO la nesfârșit”, a declarat și  președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Pentru ambasadorul Ucrainei în Germania, această aderare la NATO este crucială. În caz contrar, Kievul ar putea apela „la o altă soluție”. „Fie facem parte dintr-o alianță precum NATO și contribuim, de asemenea, la consolidarea acestei Europe (…) fie avem o singură opțiune, aceea de a ne înarma și, probabil, a lua în considerare statutul nuclear. Cum altfel ne-am putea asigura apărarea?”, a întrebat diplomatul.

Ucraina nu are însă nici mijloacele, nici abilitățile de a se echipa cu arme nucleare.

author avatar
Tudor Borcea
185 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce avea nenorocitu manifeste cu Navalni? Cu siguranta pipa aiaiauasca delicioasa un fel de zacusca da pe nas.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger