AcasăȘTIRI EXTERNEDiplomat rus, expulzat din Macedonia de Nord. Se strânge lațul

Diplomat rus, expulzat din Macedonia de Nord. Se strânge lațul

Diplomat rus, expulzat din Macedonia de Nord. Se strânge lațul

Macedonia de Nord a declarat persona non rata un diplomat rus și a comunicat decizia sa către Moscova, la începutul acestei săptămâni.

„Ministerul Afacerilor Externe (din Macedonia de Nord), în conformitate cu articolul 9 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, a decis să declare un diplomat la Ambasada Federației Ruse persona non grata în Republica Macedonia de Nord”, a informat ministerul într-un comunicat.

„Ambasadorul Federației Ruse, Serghei Bazdnikin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Shopje, la 14 mai, după care i s-a înmânat o notă prin care diplomatul trebuie să părăsească teritoriul Macedoniei de Nord în termen de șapte zile”.

Nu au fost oferite detalii suplimentare cu privire la acest caz.

În baza articolului 9 din Convenția de la Viena, națiunea gazdă poate declara, în orice moment și din orice motiv, un anumit membru al personalului diplomatic persona non grata.

Ambasada Rusiei la Skopie a declarat că Moscova are în vedere „măsuri reciproce”, scrie Radio Europa Liberă.

Expulzări în oglindă

Mai multe alte țări din fostul bloc sovietic din Europa Centrală și de Est, toate membre ale Uniunii Europene și NATO, au expulzat diplomații ruși luna trecută, declanșând măsuri în oglindă la Moscova.

Seria de expulzări a început luna trecută, când Republica Cehă a expulzat zeci de diplomați ruși din cauza acuzațiilor că spioni ruși au fost implicați într-o explozie mortală la un depozit de muniție, în 2014, determinând un răspuns similar la Moscova.

Macedonia de Nord a devenit oficial membru al NATO în martie 2020.

Țara balcanică a expulzat anterior diplomații ruși în 2018 în solidaritate cu Marea Britanie, în urma unei otrăviri cu un agent neurotoxic (Noviciok) a fostului agent dublu rus Sergei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

Incidentul a afectat și mai mult relațiile dintre Londra și Moscova și a generat un val de protest la nivel internațional.

author avatar
Tudor Borcea