AcasăȘTIRI EXTERNEDinastia Gaddafi revine în Libia. Fiul dictatorului, liber să fie președintele țării

Dinastia Gaddafi revine în Libia. Fiul dictatorului, liber să fie președintele țării

Saif Gaddafi, unul din fii fostului dictator al Libiei, Muammar Gaddafi, a primit aprobarea de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale, a spus avocatul său, la o săptămână după ce a fost descalificat pentru ceea ce autoritățile libiene au declarat că sunt „crime de război” comise în timpul revoltei împotriva tatălui său, acum peste zece ani.

Avocatul lui Saif al-Islam Gaddafi, Khaled al-Zaydi, a confirmat joi pentru Al Jazeera că tribunalul din Sebha a acceptat apelul clientului său, depus mai devreme în cursul zilei, și că, prin urmare, acesta va fi reintegrat în cursa pentru alegerile prezidențiale programate pentru luna aceasta.

Cercetat pentru presupuse crime de război

În descalificarea lui Gaddafi, comisia electorală a Libiei a subliniat articolele din legea electorală care stipulau că candidații „nu trebuie să fi fost condamnați pentru o infracțiune dezonorantă” și trebuie să prezinte un cazier curat.

Oficialii occidentali au discutat despre un proces de pace condus de Națiunile Unite și insistă asupra alegerilor „incluzive” și „credibile” care vor începe pe 24 decembrie în țara nord-africană, în ciuda disputelor serioase cu privire la modul în care ar trebui să fie organizate și la credibilitatea lor.

Libia încearcă să treacă peste un deceniu de violență care a zguduit națiunea bogată în petrol de la o revoltă susținută de NATO care l-a răsturnat și ucis pe  Muammar Gaddafi în 2011.

Saif Kadhafi, care este cercetat de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război, s-a înscris pentru a candida la funcția de președinte pe 14 noiembrie, dar se număra printre cei 25 de candidați ale căror oferte au fost respinse de consiliul electoral săptămâna trecută.

Se spune că cei 25 au fost respinși din motive legale, precum ca urmare a unor informații provenind de la oficiali, inclusiv de la procurorul general, un șef de poliție și șeful departamentului pentru pașapoarte și cetățenie.

Gaddafi a depus un recurs la Sebha, dar săptămâna trecută un „grup de oameni în afara legii” a lansat un atac „odios” asupra instanței, forțând-o să închidă cu câteva ore înainte de audierea de apel, a declarat guvernul de la Tripoli.

Condamnat la moarte în 2015

Saif a fost primul candidat de categoria grea care s-a înscris în cursa pentru președinție, după ce a ieșit din ani de umbră și a spus, în iulie, pentru  The New York Times,  că plănuiește o revenire politică. În rarul interviu, Gaddafi a spus că dorește „restaurarea unității pierdute” a Libiei după un deceniu de haos. O administrație rivală din estul Libiei l-a iertat ulterior.

Analiştii se tem că un vot contestat, sau unul cu încălcări clare, ar putea deraia un proces de pace care a dus în acest an la formarea unui guvern de unitate în efortul de a elimina ruptura dintre facţiunile de est şi vest aflate în război. O listă finală a candidaților pentru alegeri nu a fost încă publicată pe fondul unui proces haotic de contestații.

Saif Gaddafi, care a fost condamnat la moarte în contumacie de către un tribunal din Tripoli, în 2015, pentru crime de război comise în timpul bătăliei eșuate pentru a salva conducerea de 40 de ani a tatălui său, este unul dintre câțiva candidați care divizează cursa prezidențială.

O prezență „inacceptabilă” pentru unii

El este o figura de prim-plan pentru libienii încă loiali fostului guvern al tatălui său, a cărui răsturnare și moarte în 2011 a anunțat un deceniu de conflict. După ce avocatul său a anunțat decizia, susținătorii săi au sărbătorit pe străzile din Sebha, au spus martorii.

Cu toate acestea, mulți alți libieni, inclusiv din grupurile armate care dețin echilibrul puterii în numeroase regiuni ale țării, consideră prezența sa la urne ca inacceptabilă.

Un alt candidat contestat este comandantul militar renegat din est, Khalifa Haftar, a cărui Armată Națională Libiană (LNA) controlează o mare parte din estul și sudul Libiei. Haftar, un fost activ al CIA, a fost, de asemenea, acuzat de crime de război.

Anas El Gomati, un cercetător libian și fondator al Institutului Sadeq, a declarat că reintroducerea lui Gaddafi în cursa prezidențială va eroda încrederea oamenilor în procesul electoral.

„Când ne uităm la procesul din ultimele câteva zile, am văzut candidați care au fost declarați neeligibili apoi reintegrați fără niciun argument legal”. „Cred că astăzi îi va deruta pe mulți libieni care au protestat împotriva candidaturii unor persoane precum Saif al-Islam Gaddafi și Khalifa Haftar, dar care se află acum în urne”.

„Este o întorsătură majoră a intrigii, dar nu este ultima. Cred că mai sunt câteva de urmat”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea