AcasăȘTIRI EXTERNEDin foc și cenușă. Franța a anunțat când se va redeschide celebra...

Din foc și cenușă. Franța a anunțat când se va redeschide celebra catedrală Notre-Dame

Din foc și cenușă. Franța a anunțat când se va redeschide celebra catedrală Notre-Dame / Foto: printscreen

Redeschiderea catedralei Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu în 2019, este în continuare programată pentru 2024, în pofida unui „șantier extrem de complex”, a declarat joi ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak.

Într-o catedrală plină de schele și meșteri de toate meseriile, ministrul, care a făcut prima sa vizită pe șantier în această calitate, a vrut să-i liniștească pe francezi.„Suntem destul de încrezători, cu toții, în mod colectiv, că 2024 (…) va fi anul finalizării unei mari  părți din această lucrare, în orice caz al deschiderii catedralei pentru cult și pentru public”, a declarat ea presei.

Un șantier de 850 milioane de euro

Promisiunea unei redeschideri în 2024 fusese făcută de șeful statului, Emmanuel Macron, în seara incendiului spectaculos care, la 15 aprilie 2019, a devastat clădirea, o bijuterie a artei gotice de renume mondial. Incendiul, ale cărui cauze nu au fost încă stabilite cu certitudine, a provocat prăbușirea șarpantei devastată de flăcări, a turlei din secolul al XIX-lea, a ceasului și a unei părți din boltă.

Săptămâna trecută, generalul Jean-Louis Georgelin, care se ocupă de restaurarea catedralei, a declarat că o redeschidere în 2024 este „un obiectiv tensionat, riguros și complicat”, fără a pune însă sub semnul întrebării calendarul inițial, scrie Le Journal de Montreal.

Șantierul titanic s-a confruntat de la început cu numeroase piedici: închiderea timp de mai multe săptămâni din cauza poluării cu plumb provocate de incendiul de pe acoperiș, încetinirea lucrărilor din cauza Covid-19, vremea nefavorabilă etc.

În așteptarea anului 2024, 2023 ar trebui să fie anul în care parizienii vor vedea din nou turla Notre-Dame, care este în curs de reconstrucție. În toamnă, vor începe lucrările la schela de 600 de tone care va atinge o înălțime de 100 de metri. „Scaunul” turlei – baza acesteia – va fi instalat în prima jumătate a anului 2023. Obiectivul este ca turla să se înalțe pe cerul Parisului până la mijlocul anului 2023.

Cu un buget total de 850 de milioane de euro, proiectul se află în prezent în cea de-a doua fază, cea de reconstrucție, după o primă perioadă de securizare/consolidare care a permis stabilizarea catedralei. Dacă în prima fază au fost cheltuite aproape 150 de milioane de euro, pentru cea de-a doua sunt prevăzute peste 550 de milioane de euro, a declarat generalul Georgelin.

Lucrările de restaurare interioară au început în martie 2022. În acest moment, meșteșugarii (pietrari, restauratori de pictură murală și sculpturi etc.) s-au alăturat șantierului.

author avatar
Tudor Borcea
229 afisari

3 COMENTARII

  1. Catedrala se rebranduieste…la intrare o sa scrie LE GRAND BORDEL..WILKOMMEN LQBT PEDOPHILES….ALAHU-AKB@R SHALOM TZAPTZARAP CIORDELES KUSHER

  2. Franta nu e singura tara condusa de satanisti….mai sunt si altele.Nr1 in topul satanistilor este Benelux….Olanda in special…..Hel-Land cu capitala la SodomaCity

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger