AcasăȘTIRI EXTERNEDictatura dolarului puternic: alimentele se îngrămădesc în porturi. Săracii fac foamea

Dictatura dolarului puternic: alimentele se îngrămădesc în porturi. Săracii fac foamea

Importatorii de alimente, din Africa până în Asia, se luptă să găsească dolari pentru a-și plăti facturile, în condițiile în care puternica monedă americană face ca prețurile să crească și mai mult pentru țările care se confruntă deja cu o criză alimentară mondială istorică.

În Ghana, importatorii avertizează asupra penuriei de produse în perioada premergătoare Crăciunului. Mii de containere încărcate cu alimente s-au adunat recent în porturile din Pakistan, în timp ce brutarii privați din Egipt au crescut prețurile la pâine după ce unele fabrici de făină au rămas fără grâu din cauză că a fost blocat la vamă.

În întreaga lume, țările care se bazează pe importurile de alimente se confruntă cu o combinație distructivă de rate ridicate ale dobânzii, o creștere a dolarului și prețuri ridicate ale materiilor prime, ceea ce le erodează capacitatea de a plăti bunurile al căror preț este de obicei exprimat în dolari. În multe cazuri, scăderea rezervelor de valută străină a redus accesul la dolari, iar băncile întârzie să efectueze plățile.

„Multe țări nu-și pot permite, nu pot plăti pentru aceste produse de bază”, a declarat Alex Sanfeliu, șeful mondial de tranzacționare al gigantului agricol Cargill Inc. „Se întâmplă în multe părți ale lumii”.

Problema nu este una nouă pentru multe dintre aceste țări – și nici nu se limitează la produsele agricole de bază – dar puterea de cumpărare redusă și lipsa dolarului  agravează tensiunile mai mari din sistemele alimentare globale în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Fondul Monetar Internațional a avertizat cu privire la o catastrofă cel puțin la fel de gravă ca și urgența alimentară din 2007-2008, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut mai mult ajutor alimentar pentru cei mai vulnerabili, în timp ce Programul Alimentar Mondial spune că lumea se confruntă cu cea mai mare criză alimentară din istoria modernă.

Mulți importatori se confruntă cu costuri în creștere, capitaluri tot mai mici și dificultăți în obținerea de dolari pentru a se asigura că transporturile lor sunt eliberate de vamă la timp. Acest lucru înseamnă că mărfurile rămân blocate în porturi sau pot fi chiar deviate către alte destinații.

„Întotdeauna a existat o presiune istorică asupra efectuării acestor plăți, dar în prezent este o presiune insuportabilă”, spune Tedd George, un consultant specializat în Africa și piețele de mărfuri.

În mod cert, unele țări ar putea fi protejate de achizițiile în alte monede, cum ar fi euro, în timp ce țările exportatoare de energie vor profita de veniturile din străinătate. Costurile mondiale ale produselor alimentare au scăzut, de asemenea, timp de șase luni la rând, ceea ce dă speranțe de ușurare pentru consumatori.

Dar creșterea puternică a dolarului amenință să erodeze o parte din acest beneficiu, potrivit lui Monika Tothova, economist la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care estimează că factura globală a importurilor de alimente din acest an va atinge “un nivel record”.

Îngrijorările legate de aprovizionarea din regiunea Mării Negre cresc din nou, pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică și există întrebări cu privire la viitorul acordului privind transportul de cereale din porturile ucrainene. Șocurile meteorologice au condus la volatilitate în ultimele luni, stocurile sunt scăzute, iar creșterea prețurilor la îngrășăminte și energie determină creșterea costurilor de producție a alimentelor.

Pe măsură ce Rezerva Federală a SUA  continuă să înăsprească politica monetară, forța dolarului în raport cu monedele din piețele emergente și în curs de dezvoltare va accentua presiunile asupra inflației și a datoriilor, a avertizat FMI în perspectivele sale globale.

Experții de la Cargill  se așteaptă ca fluxul comercial global de grâu să se reducă cu până la 6% în următoarele luni, iar cel de porumb și făină de soia să scadă cu până la 3%, în condițiile în care țările în curs de dezvoltare se luptă să plătească pentru alimente și furaje pentru animale.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
378 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger