AcasăȘTIRI EXTERNEDictatorul Siriei conduce traficul de amfetamină în Orientul Mijlociu

Dictatorul Siriei conduce traficul de amfetamină în Orientul Mijlociu

Crime împotriva umanității, crime de război, masacre organizate, violuri sistematice, expulzare a unor populații întregi: lista acuzațiilor deja atribuite lui Bashar al-Assad este lungă. Convins de impunitatea sa, dictatorul sirian a adăugat acum infracțiunea de producție masivă și marketing agresiv de narcotice.

Teritoriul sirian aflat sub controlul regimului Assad a devenit într-adevăr principala zonă de producție pentru captagon, o amfetamina pentru care Arabia Saudită este cea mai mare piață din lume, potrivit AFP. Apoi, rețelele afiliate regimului Assad sunt cele care, în special din Liban, sunt responsabile pentru transportul acestui drog în Peninsula Arabică.

Sub controlul armatei siriene de ocupație sunt înființate laboratoare pentru transformarea opiumului produs local în heroină. Baronii regimului Assad care gestionează acest trafic cu mare profit recrutează în acest scop în Siria trupe de gangsteri.

Generalul Ali Douba, șeful informațiilor militare, se afla în fruntea acestui cartel de facto, înainte de a fi marginalizat de Bashar al-Assad, care i-a succedat tatălui său Hafez, în 2000, ca stăpân absolut al Siriei.

Retragerea contingentului sirian din Liban în 2005, sub presiunea populară, a încheiat închiderea acestui prim ciclu mafiot al dictaturii siriene.

Un al doilea ciclu a început în urmă cu câțiva ani, de data aceasta pe teritoriul sirian aflat sub controlul regimului Assad. Oferta s-a adaptat în acest caz la cererea foarte puternică de captagon din Arabia Saudită, unde popularitatea acestei amfetamine este incontestabilă.

Sancțiunile internaționale care afectează regimul Assad l-au împins la o politică proactivă de producție și comercializare a captagonului.

Responsabilitatea operațională revine fratelui mai mic al președintelui, generalul Maher al-Assad, garda pretoriană a regimului. Atelierele de producție  a  captagonului  sunt protejate de soldați sirieni în uniformă, chiar instalate într-o zonă militară cu acces restricționat.

Legăturile deja strânse dintre dictatura siriană și Hezbollah-ul libanez au fost întărite și mai mult de necesitatea de a exporta amfetamina din Liban în Arabia Saudită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor