AcasăȘTIRI EXTERNEDictatorul mai rău ca Ceaușescu. Amendă de 8.000 de euro pentru cei...

Dictatorul mai rău ca Ceaușescu. Amendă de 8.000 de euro pentru cei care nu fac armata

Dictatorul mai rău ca Ceaușescu. Amendă de 8.000 de euro pentru cei care nu fac armata

În Siria, regimul lui Bashar al-Assad amenință cu confiscarea bunurilor familiilor milioanelor de exilați care nu și-au făcut stagiul militar. Asta dacă nu plătesc o amendă colosală echivalentă cu 8.000 de euro.

Ca și cum aproape 400.000 de morți, după 10 ani de război și dezastru adus de regimul lui Assad, n-ar fi fost de ajuns, dictatorul de la Damasc, sprijinit de Rusia și de Iran, trece la jefuirea cu acte-n regulă a populației.

Amenințări și teroare

Bashar al-Assad are nevoie disperată de dolari. După ce a aruncat țara în ruină și măcel, tot el dă vina pe zece ani de război în Siria. Și, mai ales, pe sancțiunile internaționale luate împotriva regimului său însetat de sânge.

Implementată de SUA în 2020, legea „Cesar” i-a secat rezervele valutare, deoarece vizează orice companie străină care oferă sprijin semnificativ guvernului sirian, de exemplu prin achiziționarea de produse în dolari.

Pentru a scoate bani, regimul de la Damasc a decis să-și folosească armele obișnuite: amenințarea și teroarea.

Astfel, a impus o amendă colosală echivalentă cu 8.000 de euro pentru sirienii care nu își îndeplinesc serviciul militar, obligatoriu pentru toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani, scrie Ouest-France. Însă, în caz de neplată, bunurile membrilor familiei, în special locuințele, poat fi confiscate imediat.

Milioane de sirieni sunt vizați

Măsura vizează milioane de sirieni care au plecat în exil pentru a fugi de abuzurile regimului Assad sau pur și simplu de război.

În ciuda sfârșitului luptelor în mare parte a țării, o majoritate refuză să se întoarcă. Oponenții cunoscuți ai regimului știu că vor ajunge, în cel mai „fericit” caz, în închisoare, altfel vor muri torturați. Ceilalți, că vor merge imediat pe front dacă nu și-au îndeplinit obligațiile militare.

Potrivit mărturiilor colectate de consorțiul internațional de jurnaliști OCCRP, zeci de sirieni din Europa și-au contactat deja ambasada pentru a plăti. De teamă să nu-și vadă rudele că vor muri de foame.

Plățile în numerar ar trece prin valize diplomatice, în contradicție cu normele internaționale.

Damascul rămâne tăcut cu privire la această lașă spoliere, dar previziunile bugetare publicate în Monitorul Oficial sirian prognozează o cvadruplare a veniturilor din scutirile militare în 2021, la 165 de milioane de euro.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari

1 COMENTARIU

  1. borcea esti atit de prost cine a facut toate porcariile de acolo[amerolaci] pupaiai in cur boule

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger