AcasăȘTIRI EXTERNEDictatorul Aleksandr Lukașenko, jigniri la adresa protestatarilor care îl contestă: Sunt nişte...

Dictatorul Aleksandr Lukașenko, jigniri la adresa protestatarilor care îl contestă: Sunt nişte „oi teleghidate”! – VIDEO

Dictatorul Aleksandr Lukașenko, jigniri la adresa protestatarilor care îl contestă: Sunt nişte „oi teleghidate”! - VIDEODictatorul Aleksandr Lukașenko, jigniri la adresa protestatarilor care îl contestă: Sunt nişte „oi teleghidate”!

Președintele reales din Belarus suține că protestatarii care îl contestă sunt niște „oi teleghidată” și manevrate de forțe din afara țării.

Pe 9 august au avut loc alegerile prezidențiale în Belarus iar protestatarii au luat cu asalt străzile capitalei pentru a-și arăta nemulțumirea față de noul lider și sistemul corupt și dictatorial pe care îl conduce.

În timpul alegerilor, s-a înregistrat o represiune asupra activiștilor și a jurnaliștilor, pe fondul celor mai mari manifestații de opoziție din țară în ultimii ani. Străzile din capitala Minsk au fost închise ulterior de poliție, deoarece Lukashenko a promis că situația va rămâne „sub control”.

Dictatorul acuză intervenția forțelor „din străinătate”

„Am înregistrat apeluri din străinătate. Din Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, au existat apeluri pentru a teleghida, scuzaţi expresia, oile noastre”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta.

„Nu le vom permite să facă ţara bucăţi”, a adăugat el, referindu-se la manifestanţi.

Liderul susține că „păpuşari din Cehia” au ordonat opoziţiei „să-i facă pe oameni să iasă în stradă şi să ceară negocieri pentru un transfer al puterii”.

De asemenea, acesta a punctat că intervenția violentă a forțelor de ordine împotriva manifestanţilor reprezintă un „răspuns adecvat”.

„Am avertizat că nu va exista un Maidan, nu contează cât de mult îşi doreşte cineva acest lucru”, a mai declarat Lukaşenko, făcând referire la revoluţia din 2014 din Ucraina.

Liderul îndelungat al Belarusului, președintele Aleksandr Lukashenko, și-a declarat victoria împotriva contracandidatei sale, Svetlana Tikhanovskaya.

Cifrele lansate luni de comisia electorală i-au acordat lui Lukashenko 80% din voturi.

Svetlana Tikhanovskaya, fostă profesoară de engleză, care a ieșit din zona de confort în urmă cu câteva săptămâni pentru a deveni principalul rival al lui Lukashenko, a câștigat 9,9% din voturi, arată datele.

Protestatarii, nimiciți de forțele de ordine

În timpul manifestațiilor s-au făcut zeci de arestări iar mai multe persoane au fost rănite.

Cel puțin o persoană a fost ucisă după ce a fost doborâtă de o autoutilitară a poliției și zeci au fost rănite în confruntările care au început după ce secțiile de votare s-au închis duminică, a declarat pentru Reuters un reprezentant al grupului pentru drepturi Spring 96. În Belarus s-au înregistrat deja decese în rândul protestatarilor care cer ca Aleksandr Lukashenko să plece, scandând că a furat alegerile.

Manifestațiile împotriva președintelui au atras un număr mult mai mare de persoane decât la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 1.300 de persoane au fost reținute în urma unei represiuni înainte de alegeri, inclusiv observatori electorali și membri ai echipei de campanie a lui Tikhanovskaya, principalul contracandidat al actualului președinte.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
158 afisari

2 COMENTARII

  1. Alegerile sunt libere si corecte doar cand iese cine vor tefelistii.Daca nu ,e dictatura careia trebuie sa i se puna de un maidan.E fumata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger