AcasăȘTIRI EXTERNEDezvăluire șocantă! Afaceri cu „aur negru” între Elveția și Ucraina

Dezvăluire șocantă! Afaceri cu „aur negru” între Elveția și Ucraina

Separatiștii pro-ruși își finanțează propriul război în Ucraina cu livrări de cărbune în Occident. Se investighează rolul companiilor elvețiene din Zug și Geneva, potrivit unui raport din SonntagsZeitung.

Sistemul judiciar ucrainean vede lucrurile diferit: compania din Zug face obiectul unui dosar penal privind importul ilegal de cărbune superior din regiunea Donbas din estul Ucrainei, care este ocupată de separatiști proruși. V * AG se descrie pe site-ul său drept un „furnizor de încredere și responsabil de combustibili solizi de înaltă calitate”, care vinde „cărbune de producție rusă și cazacă”.

Pe lângă V * AG, sistemul judiciar a numit alte trei companii cu sediul în Elveția sau ai căror proprietari sunt elvețieni. Nu sunt acuzați direct, dar se spune că elvețienii au ajutat companiile ucrainene să exporte „aurul negru” în Ucraina și în țările UE, a informat SonntagsZeitung.

În afară de Siberia, Donbas este singura regiune din Europa și Rusia unde antracitul este extras. Cuptoarele din industria siderurgică din Europa de Vest sunt alimentate cu acest tip de cărbune superior de înaltă calitate, la fel și centralele din Ucraina. Beneficiarii sunt oligarhi și lideri militari din teritoriile ocupate.

Importarea acestui cărbune este legală atât în Uniunea Europeană, cât și în Elveția. Cu toate acestea, UE și SUA au impus sancțiuni companiilor și persoanelor care au fost implicate în anexarea Crimeei de către Rusia sau care au fost asociate cu președintele ucrainean Viktor Ianukovici, demis în anul 2014.

Vor să mușamalizeze comercializarea

Măsurile Elveției ar corespunde cu cele ale UE, a declarat un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO). Un reprezentant elvețian al V * AG a declarat pentru SonntagsZeitung: „cu certitudine că compania nu comercializează cărbune în Donbas”. În plus, în documentul instanței din Ucraina, reprezentantul nu vede „nicio mențiune a faptului că V * AG este implicată în proceduri penale”. Cu toate acestea, nu vrea să indice proprietarii companiei.

O altă firmă înregistrată la aceeași adresă din Zug este The Global Investment Partnership, al cărui consiliu de administrație activează în Luhansk, un centru al separatiștilor din Donbas.

SonntagsZeitung adaugă că firma fondată în 2014 nu are nicio legătură cu exportul de cărbune, spune un reprezentant elvețian.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger