AcasăȘTIRI EXTERNEDezvăluire incredibilă! Câinii pot recunoaște coronavirusul!

Dezvăluire incredibilă! Câinii pot recunoaște coronavirusul!

Cu doar o săptămână de antrenament, o haită de câini din Germania a învățat cum să detecteze coronavirusul din probe umane.

Cercetătorii de la o universitate veterinară germană au antrenat opt câini din forțele armate ale țării pentru a adulmeca saliva a peste 1.000 de persoane sănătoase și infectate. Au folosit un aparat special conceput cu șase găuri, în care câinii își pot introduce nasul. Aparatul folosește un algoritm pentru a distribui corespunzător probele – cinci care sunt negative și unul care este pozitiv.

Cainii au putut identifica cu exactitate virusul cu o rata de succes de 94%. Deși este încă provizoriu, autorii sugerează că rezultatele ar putea ajuta la crearea unei metode de depistare mult mai fiabilă pentru virus.

„Credem că acest lucru funcționează deoarece procesele metabolice din corpul unui pacient bolnav se schimbă complet”, a spus Maren von Koeckritz-Blickwede, profesor la Universitatea de Medicină Veterinară Hanovra. „Câinii sunt capabili să detecteze un miros specific” a adăugat acesta.

Câinii au fost folosiți de mult timp pentru a adulmeca totul, de la medicamente și explozibil, la alte boli, precum malaria și cancerul.

Posibilitatea ca aceștia să poată face același lucru pentru COVID-19 este o „dezvoltare uimitoare”, a spus dr. Isaac Bogoch, un specialist în boli infecțioase de la Spitalul General din Toronto, „mai ales că lumea se pregătește să redeschidă în condiții de maximă siguranță spațiile interioare mai mari, precum școlile”. Fiind accesibilă, este „doar o completare suplimentară în setul de instrumente din lupta noastră împotriva COVID-19 pentru a păstra locurile publice în siguranță”, a spus el. Dar acest lucru nu înseamnă că problema este rezolvată. „Doar pentru că funcționează într-un studiu, nu înseamnă că sare de la studiu la implementare în situații reale” a declarat Bogoch.

Unul dintre riscurile majore în utilizarea câinilor pentru depistare este faptul că și ei pot primi virusul, a spus Colin Furness, un epidemiolog de control al infecției și profesor asistent la Universitatea din Toronto.

Un număr mic de pisici și de câini au fost infectate cu Covid-19 în mai multe țări încă de la prima răspândire a pandemiei, inclusiv în Statele Unite, Olanda și Hong Kong.

În acest moment, experții sunt de acord că animalele nu joacă deloc un rol semnificativ în răspândirea virusului, iar riscul de a-l transmite la oameni este scăzut.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger