AcasăȘTIRI EXTERNEDezastru ecologic la frontiera Poloniei cu Germania. Se oferă recompensă pentru găsirea...

Dezastru ecologic la frontiera Poloniei cu Germania. Se oferă recompensă pentru găsirea poluatorului – VIDEO

Dezastru ecologic la frontiera Poloniei cu Germania. Se oferă recompensă pentru găsirea poluatorului - VIDEO / Foto: printscreen

Originea poluării râului Oder, care curge de-a lungul frontierei polono-germane, și substanța poluantă rămân necunoscute, a declarat duminică seara ministrul polonez al Climei. Zeci de tone de pești morți au continuat să fie găsite timp de mai multe zile de-a lungul râului, în Polonia și Germania.

Până în prezent, „nicio analiză nu a confirmat prezența unor substanțe toxice”, a declarat Anna Moskwa, după o întâlnire cu omologul său german Steffi Lemke, la Szczecin, în nord-vestul Poloniei.

Recompensă de 210.000 de euro pentru găsirea poluatorului

Potrivit Annei Moskwa, analizele peștilor recuperați nu au confirmat prezența mercurului sau a metalelor grele. Singura anomalie constatată a fost nivelul ridicat de oxigen din apă. „Analizăm diferite posibilități, atât introducerea de substanțe periculoase cât și situația naturală”, seceta și valurile de căldură.

Potrivit lui Steffi Lemke, acum este vorba de „reducerea consecințelor dezastrului” și, dacă este posibil, de a preveni producerea de noi daune. „Nu știm cât timp și în ce măsură acest dezastru va afecta sistemul ecologic, luni, poate ani”, a declarat ea. presei. Ambii miniștri au dat asigurări că poluarea Oderului nu a avut niciun impact asupra apelor subterane sau a apei potabile de pe ambele maluri ale râului.

Sâmbătă, poliția poloneză a oferit o recompensă de 210.000 de euro pentru găsirea autorului poluării.

Guvernul naționalist-populist al Poloniei a fost criticat, atât în Polonia, cât și în Germania, pentru că nu a reacționat mai devreme. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut sâmbătă că a fost informat despre această situație abia „pe 9 sau 10 august”, în timp ce primele semne de poluare au fost înregistrate pe 26 iulie în apropierea orașului polonez Olawa (sud-vest), scrie Le Figaro.

Opoziția, autoritățile locale și organizațiile de mediu cer demisia celor responsabili de acest caz, inclusiv a unui ministru adjunct care joi încă încuraja oamenii să înoate în râul Oder. Parchetul a deschis o anchetă. Oderul, care curge mai întâi în Polonia și apoi formează o graniță naturală între Polonia și Germania, a fost considerat relativ curat timp de mulți ani, găzduind aproximativ 40 de specii de pești și atrăgând numeroase specii de păsări și animale.

author avatar
Tudor Borcea