AcasăȘTIRI EXTERNEDezastru ecologic în Ocean! Un petrolier încărcat cu sute de tone de...

Dezastru ecologic în Ocean! Un petrolier încărcat cu sute de tone de petrol și motorină s-a rupt în două – VIDEO

Dezastru ecologic în Ocean! Un petrolier încărcat cu sute de tone de petrol s-a rupt în două - VIDEODezastru ecologic în Ocean! Un petrolier încărcat cu sute de tone de petrol s-a rupt în două

O navă din care s-au scurs tone de petrol în largul coastei Mauritius s-a rupt în două, au anunțat autoritățile locale sâmbătă.

„În jurul orei 16:30, obucată din partea frontală a navei s-a rupt”, a anunțat Comitetul Național pentru Situații de Criză din Mauritius.

Nava japoneză, MV Wakashio, a ajuns în Pointe d’Esny la sfârșitul lunii iulie și iar mai multe tone de petrol au început să se scurgă într-o lagună din Oceanul Indian.

Ulterior, s-a fost efectuată o operațiune de curățare masivă care a implicat mii de voluntari locali. Dar o fisură s-a extins la începutul acestei săptămâni, potrivit operatorului navei Mitsui O.S.K. Lines, o companie japoneză.

Dezastrul ecologic în Oceanul Indian

Tal Harris, coordonatori de comunicații pentru Greenpeace Africa International, au declarat pentru CNN că autoritățile au „decretat zona drept o zonă interzisă” și că voluntarii au fost solicitați să înceteze activitățile.

La începutul acestei săptămâni, Sunil Dowarkasing, fost strateg pentru Greenpeace International și fost membru al parlamentului din Mauritius, a declarat pentru CNN că unul dintre cele trei tancuri petroliere ale navei s-a scurs deja în ocean și echipajele au încercat să scoată petrolul din celelalte tancuri înainte ca nava să se rupă.

Momentan nu se știe ce cantitate de petrol a fost scoasă de pe navă înaintea incidentului de sâmbătă.

Două ecosisteme marine protejate și o rezervație, în pericol

La începutul acestei săptămâni, operatorul, Mitsui O.S.K. Lines, a transmis că aproximativ 1.180 de tone de ulei s-au scurs din rezervorul de combustibil al navei – iar aproximativ 460 de tone au fost recuperate din mare și coastă.

Nava transporta aproximativ 3.800 de tone combustibul cu o cantitate foarte scăzută de sulf și 200 de tone de motorină, potrivit operatorului, potrivit CNN.

Primul ministru Pravind Jugnauth a declarat stare de urgență pentru mediu.

„Ne aflăm într-o situație de criză de mediu”, a declarat Kavy Ramano, ministrul mediului din țară.

Deversarea se apropie de două ecosisteme marine protejate de mediu și de rezervația Parcului Marin Blue Bay. În apropiere se află o serie de plaje turistice populare și plantații de mangrove.

MV Wakashio plecase din China și se îndrepta spre Brazilia, când s-a a rămas ținutuit pe recif pe 25 iulie.

author avatar
Alexandru Tîrcavu