AcasăȘTIRI EXTERNE„Deschideți Nord Stream 2, oamenii vor îngheța la iarnă!”. Germania nu are...

„Deschideți Nord Stream 2, oamenii vor îngheța la iarnă!”. Germania nu are soluții la dependența de gaz rusesc

Germania ar trebui să permită gazoductului Nord Stream 2, care este blocat, să înceapă să pompeze gaz rusesc pentru ca „oamenii să nu fie nevoiți să înghețe iarna și pentru ca industria noastră să nu sufere daune grave”, a declarat vineri Wolfgang Kubicki, vicepreședintele parlamentului german.

Comentariile sale au stârnit un răspuns vehement din partea Kievului, unde ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că „dependența de gazul rusesc ucide”.

„Nu este mai imoral decât Nord Stream 1”

Gazoductul Nord Stream 2 este finalizat, dar Berlinul a refuzat, la sfârșitul lunii februarie, să permită punerea sa în funcțiune, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.

Kubicki, membru al Partidului Liber-Democraților (FDP) al ministrului de finanțe Christian Lindner, a cerut activarea conductei „cât mai curând posibil” pentru a umple depozitele de gaze înainte de iarnă.

El a declarat că nu există „niciun motiv întemeiat pentru a nu deschide Nord Stream 2”, deoarece Germania primește deja gaz prin conducta mai veche Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania. Obținerea „gazului de la Nord Stream 2 nu este mai imorală decât de la Nord Stream 1. Este doar o conductă diferită”, a spus el, scrie Politico.

Importurile prin Nord Stream 1 au scăzut recent la doar 20% din capacitate, o scădere pe care Gazprom din Rusia a pus-o pe seama întârzierii întoarcerii unei turbine de gaz, dar care, potrivit oficialilor germani și ai UE, este motivată politic.

Kubicki a declarat că deschiderea Nord Stream 2 ar testa dacă președintele rus Vladimir Putin este dispus să crească livrările de gaze către Germania. Liderul rus a declarat luna trecută: „Mai avem încă o rută pregătită – aceasta este Nord Stream 2. Putem să o punem în funcțiune”.

Mai mulți membri FDP au criticat remarcile lui Kubicki. „Nord Stream 2 este mort”, a declarat Marie-Agnes Strack Zimmermann, un deputat FDP care prezidează comisia de apărare a Bundestagului.

author avatar
Tudor Borcea