Ca răspuns la sancțiunile economice japoneze după invazia Ucrainei, Rusia a suspendat negocierile de pace aflate în curs și a desfășurat exerciții militare în Insulele Kurile, un arhipelag vulcanic pe care cele două țări îl revendică.
Această dispută teritorială din Pacific durează de aproape 80 de ani.
3000 de militari, trimiși în Kurile
Districtul militar de est al Rusiei a declarat că efectuează exerciții militare pe insulele Kurile cu peste 3.000 de oameni și sute de echipamente militare, a anunțat agenția de presă rusă Interfax.
O reacție imediată a Moscovei la „poziția deschis neprietenoasă” a Japoniei cu privire la conflictul din Ucraina.
Russia is conducting military exercises in the disputed Kuril Islands – Reuters
The exercises began a few days after Russia and Japan broke all peace agreements. Now they are scaring Japan.And Japan, watching the formidable Russian army, smiles and waits #Ukraine #UkraineWar pic.twitter.com/bismqogCKe— Anti-vata (@AntiVataUkrop) March 26, 2022
Guvernul japonez a protestat imediat, judecând „nejustificată și inacceptabilă încercarea Rusiei de a muta problema războiului din Ucraina către relațiile dintre Tokyo și Moscova”.
Un arhipelag strategic
De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, cele două țări s-au luptat pentru patru insule din arhipelagul Kurile. Rușii le numesc „Insulele Kurile de Sud”, japonezii preferă să folosească termenul „Teritoriile Nordului”.
Sursa citată nu spune unde, în lanțul de insule care leagă peninsula Kamceatka din Rusia și insula principală cea mai nordică a Japoniei, Hokkaido, au loc exercițiile.
Arhipelagul este strategic: controlează accesul la Marea Ohoțk și, prin urmare, la o bună parte a coastei de est a Rusiei. Ele constituie un blocaj împotriva prezenței militare americane în Japonia. Abandonarea lor ar însemna, pentru Rusia, să ofere SUA posibilitatea de a înființa acolo noi baze militare.
Disputa teritorială asupra celor patru insule au împiedicat Tokyo și Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităților.
The #Japanese government will ask Japanese companies not to comply with #Putin's demand, so that they won't pay for #Russian #gas in #rubles.
Also, #Japan from April 5 introduces a ban on the export of luxury goods to #Russia, including luxury cars and precious stones. pic.twitter.com/9rYdz0QYuz
— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022
Resurse râvnite
Guvernul Japoniei va cere companiilor să nu plătească gazul rusesc în ruble, așa cum a pretins recent președintele Vladimir Putin. În plus, începând cu 5 aprilie, Japonia va introduce restricții la exporturile bunurilor de lux în Rusia, fiind vizate printre altele automobilele de lux și pietrele prețioase.
Amplasarea geografică strategică a Kurilelor nu este singurul element care face din acest arhipelag un teritoriu foarte râvnit. Insulele au multe resurse, iar subsolurile lor sunt pline de minerale, aur și argint, dar și reniu, un metal rar și prețios care este folosit în special de industria aeronautică și spațială.
Apele lor găzduiesc, de asemenea, cea de-a treia rezervație de pește ca mărime din lume.
rusi pacificatori, hahahaha tot cu furaciuni si se mai plang ca sunt izolati