AcasăȘTIRI EXTERNETENSIUNI URIAȘE între Rusia și Japonia! Putin a comandat manevre militare pe...

TENSIUNI URIAȘE între Rusia și Japonia! Putin a comandat manevre militare pe Insulele Kurile / Alertă la Tokyo!

Desant rusesc în Japonia / Manevre militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo

Ca răspuns la sancțiunile economice japoneze după invazia Ucrainei, Rusia a suspendat negocierile de pace aflate în curs și a desfășurat exerciții militare în Insulele Kurile, un arhipelag vulcanic pe care cele două țări îl revendică.

Această dispută teritorială din Pacific durează de aproape 80 de ani.

3000 de militari, trimiși în Kurile

Districtul militar de est al Rusiei a declarat că efectuează exerciții militare pe insulele Kurile cu peste 3.000 de oameni și sute de echipamente militare, a anunțat agenția de presă rusă Interfax.

O reacție imediată a Moscovei la „poziția deschis neprietenoasă” a Japoniei cu privire la conflictul din Ucraina.

Guvernul japonez a protestat imediat, judecând „nejustificată și inacceptabilă încercarea Rusiei de a muta problema războiului din Ucraina către relațiile dintre Tokyo și Moscova”.

Un arhipelag strategic

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, cele două țări s-au luptat pentru patru insule din arhipelagul Kurile. Rușii le numesc „Insulele Kurile de Sud”, japonezii preferă să folosească termenul „Teritoriile Nordului”.

Sursa citată nu spune unde, în lanțul de insule care leagă peninsula Kamceatka din Rusia și insula principală cea mai nordică a Japoniei, Hokkaido, au loc exercițiile.

Arhipelagul este strategic: controlează accesul la Marea Ohoțk și, prin urmare, la o bună parte a coastei de est a Rusiei. Ele constituie un blocaj împotriva prezenței militare americane în Japonia. Abandonarea lor ar însemna, pentru Rusia, să ofere SUA posibilitatea de a înființa acolo noi baze militare.

Disputa teritorială asupra celor patru insule au împiedicat Tokyo și Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităților.

Resurse râvnite

Guvernul Japoniei va cere companiilor să nu plătească gazul rusesc în ruble, așa cum a pretins recent președintele Vladimir Putin. În plus, începând cu 5 aprilie, Japonia va introduce restricții la exporturile bunurilor de lux în Rusia, fiind vizate printre altele automobilele de lux și pietrele prețioase.

Amplasarea geografică strategică a Kurilelor nu este singurul element care face din acest arhipelag un teritoriu foarte râvnit. Insulele au multe resurse, iar subsolurile lor sunt pline de minerale, aur și argint, dar și reniu, un metal rar și prețios care este folosit în special de industria aeronautică și spațială.

Apele lor găzduiesc, de asemenea, cea de-a treia rezervație de pește ca mărime din lume.

author avatar
Tudor Borcea
585 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger