Cauta

Dependența de îngrășămintele rusești, un ghimpe în pământul european

Primul șoc a fost cel al creșterii prețului cerealelor și uleiurilor, al doilea este cel al îngrășămintelor: războiul din Ucraina a aruncat o lumină dură asupra dependenței agriculturii europene de gazul rusesc, primul ingredient al îngrășămintelor sintetice.

Guvernul rus a recomandat deja producătorilor săi de îngrășăminte să-și suspende exporturile. Miza este mare pentru Uniunea Europeană, care importă atât gaz, cât și îngrășăminte din Rusia.

Îngrășămintele sunt obținute din azot(N), fosfor(P) sau potasiu(K). Marea majoritate a fermierilor europeni folosesc îngrășăminte minerale „NPK”, în special cele cu azot.

Asociația Internațională a Îngrășămintelor (IFA) estimează că 85% din solurile din lume sunt lipsite de azot, “un element vital al creșterii plantelor”.

Îngrășămintele cu azot sunt obținute din amoniac, obținut prin combinarea azotului din aer și a hidrogenului din gazul natural. Aproape 80% din costul producerii amoniacului este legat de utilizarea gazului.

„În 2021, Rusia a fost principalul exportator de îngrășăminte cu azot și al doilea cel mai mare furnizor de îngrășăminte cu potasiu și fosfor”, amintește Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

40% din aprovizionarea europeană cu gaze provine în prezent din Rusia, care asigură 25% din azot, potasiu și fosfat pentru agricultură.

Uniunea Europeană consumă „peste 11 milioane de tone de azot sintetic” în fiecare an, potrivit unui raport recent al europarlamentarilor verzi. De aceea depinde de Rusia atât pentru gazul său, cât și pentru importurile directe de îngrășăminte.

Ucraina, considerată unul dintre grânarele Europei, a interzis exporturile la îngrășăminte. „Prețurile ureei, un îngrășământ cheie cu azot, s-au triplat în ultimele douăsprezece luni”, potrivit FAO.

Invazia rusă în Ucraina a majorat din nou prețul gazelor, iar soluția de azot, care costa în jur de 600 de euro tona la sfârșitul lunii octombrie pe piața europeană, a ajuns acum la 800 de euro, „un record”, subliniază Isaure Perrot, consultant la biroul Agritel.

“Închiderile temporare ale unor fabrici de îngrăşăminte din Europa, din cauza creşterii explozive a preţului gazelor naturale, ar putea să se transforme în închideri permanente”, a avertizat Jacob Hansen, director general la Fertilizers Europe.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version