Premierul italian Mario Draghi avertizează împotriva „subjugării politice” prin dependența de energia rusă.
Europa își poate limita dependența de energia rusă prin diversificare „într-un timp relativ scurt”, a declarat premierul italian Mario Draghi într-un interviu pentru Corriere della Sera publicat duminică.
Rusia furnizează 40% din gazul Italiei
„Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să devină subjugare politică”, a spus el. „Pentru a face acest lucru, trebuie să diversificăm sursele de energie și să găsim noi furnizori”.
Pentru a se desprinde de energia rusă, Eni, cel mai mare concern petrolier din Italia a semnat un acord cu Sonatrach, compania petrolieră națională din Algeria, la începutul acestei luni pentru a primi încă 9 miliarde de metri cubi de gaz până anul viitor și în 2024. „Vor urma alte țări”, a spus Draghi. „Diversificarea este posibilă și fezabilă într-un timp relativ scurt, mai scurt decât ne-am imaginat acum o lună”, a spus premierul.
În prezent, Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Italiei și 45% din gazul importat din UE.
Draghi a mai spus că propunerea Italiei de a plafona prețul gazelor naturale „câștigă sprijin” în UE. Blocul comunitar a fost de acord să pună capăt importurilor de cărbune rusesc, la începutul lunii aprilie, și există presiuni pentru ca măsura să fie extinsă și la petrolul și gazelle rusești.
„Europa continuă să finanțeze Rusia prin achiziționarea de petrol și gaze, printre altele, la un preț care nu are nicio legătură cu valorile istorice și cu costurile de producție”, a spus Draghi.
Întrebat despre iarnă și despre riscul unei încetiniri a producției industriale în cazul în care există o penurie de gaz, Draghi a răspuns spunând că Italia este bine poziționată, cu gaze în depozit și gaze noi de la alți furnizori, scrie Politico.
„Chiar dacă ar fi luate măsuri de izolare, acestea ar fi ușoare”, a spus el, adăugând că ele ar include reducerea încălzirii cu 1- 2 grade și efectuarea de modificări similare în ceea ce privește aparatele de aer condiționat.
Draghi a mai spus că obiectivul ar fi să se investească rapid în surse de energie regenerabilă. „Până acum, obstacolul a fost în esență de natură birocratică și de autorizare”, a spus el. „Nu ne mai putem permite aceste drepturi de veto”.