AcasăȘTIRI EXTERNEDependența de gazul lui Putin / Germania recunoaște: „Cum am putut fi...

Dependența de gazul lui Putin / Germania recunoaște: „Cum am putut fi atât de orbi?”

Dependența de gazul lui Putin / Germania recunoaște: „Cum am putut fi atât de orbi?”

Germania știa despre riscurile energetice rusești și nu a făcut nimic, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Berlinul a ignorat acțiunile Rusiei, iar această ignorare „se răzbună acum în cel mai brutal mod”.

Baerbock a declarat marți că politicienii germani știau despre pericolele creșterii dependenței energetice de Rusia, după anexarea Crimeei, în 2014, și că acum plătesc prețul pentru ignorarea problemei.

„Știam că vom deveni complet dependenți”

„De fapt, ca europeni, știam din 2014 cel târziu că vom deveni complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili, și a fost pusă în aplicare o strategie de diversificare a importurilor noastre de energie”, a spus Baerbock într-un discurs la Berlin.

„Cu toate acestea, nu am abordat această problemă, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a adăugat ea, scrie Politico.

Politicienii germani – în primul rând guvernul anterior al fostului cancelar Angela Merkel – au contribuit la dependența energetică a țării de importurile rusești, în vreme ce anii de poziționare geopolitică agresivă a președintelui rus Vladimir Putin au culminat cu un război în Ucraina.

Germania se află acum în dificultate în timp ce se luptă să echilibreze cererile de interzicere a importurilor de energie din Moscova, cu potențialul ca o astfel de interdicție ar trebui să-i arunce propria economie în recesiune.

Ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck, care, la fel ca Baerbock, este din Partidul Verzilor, care nu a făcut parte din guvernul anterior, a criticat dur deciziile trecute ale Berlinului.

„Cum am putut fi atât de orbi?”

„Politica energetică este întotdeauna o politică de putere, este întotdeauna o politică de interese, este întotdeauna o politică de securitate. Și dacă te uiți înapoi, aproape că nu poți înțelege cum am putut fi atât de orbi încât să ignorăm asta”, a spus Habeck la conferința de la Berlin.

În ciuda anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014 și a unui conflict armat influențat de Rusia în estul Ucrainei în anii următori, Germania și-a crescut dependența de importurile rusești de energie și a aprobat, de asemenea, construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2.

„Știam, sau am fi putut ști, că nu a fost doar o prostie să mizăm toate cărțile noastre de politică de securitate pe o singură țară, dar și că nu era o idee inteligentă să le plasăm în acea țară anume”, a spus Habeck. „Trebuie să recunoaștem că am acționat greșit în trecut”.

„Verzii” au criticat puternica dependență a Germaniei de importurile de energie din Rusia, precum și de conducta Nord Stream 2, parțial legat de poziția lor politică de promovare a surselor regenerabile precum energia eoliană sau solară, ca soluție alternativă la combustibilii fosili. Cu toate că o economie precum cea a Germaniei are nevoie de un flux de aprovizionare energetic puternic și constant.

În timpul campaniei electorale din Germania de anul trecut, în care Baerbock a candidat la cancelarie din partea Verzilor, ea a fost singurul candidat care a avertizat deschis despre intențiile geopolitice ale Rusiei și despre conexiunile energetice tulburi.

„Dacă vrei cu adevărat să conduci o țară și o Europă, atunci trebuie să te uiți puțin înainte și să spui: ce se va întâmpla în viitor? Și Putin este într-o competiție, nu doar cu Ucraina pe care vrea să o destabilizeze, dar și cu noi, europenii”, a spus Baerbock într-o dezbatere TV vara trecută.

author avatar
Tudor Borcea
760 afisari

11 COMENTARII

    • „Cum am putut fi atât de orbi?”
      Poate cel mult prosti. Interesele au fost la baza bagarii UE in C A C A T de catre germania hitlerista.

    • Interesul poarta fesul. Daca in locul Rusiei era Coreea de Nord , nemtii aveau relatii excelente cu ei numai sa ia gaz mult si ieftin. Intotdeauna au facut asa dar au avut grija sa arate cu degetul celelalte state UE : ba nu-s ce MCV, ba PNNR-ul nu-i respectat, ba Fonduru europene 0 ca asa a stabilit Germania hitlerista. Asta in timp ce nazistii fac cartile cu tot felul de dictatori si spoliaza UE.

  1. Pai tusica Angelica avea solzi pe ochi si cand ii facea macelarul din Kremlin avansuri de viol. Noroc cu Şultz ca Germania era terminata acum.
    Ca cand Donald spunea ca ca sa dea 2% din Pib la Otan, tusica se facea ca uite tii ca afara ca ce frumos ploo. Acum da5% ca da 2% +500.000. 000 pe armament…

  2. Și ce au făcut acum? Schimbă ceva bun și ieftin, de la un singur vânzător, cu ceva scump și prost, de la un alt singur vânzător.

  3. În ciuda sancțiunilor primite, Russia livrează gaz în continuare la prețul de nimica din contracte. Orbi sunt acuma nu atunci când au încheiat contracte avantajoase. Adică eu dacă merg și cumpăr pâine și ulei la preț de nimic din magazinul lui nea Gică de la colțul blocului se cheamă că sunt dependent de magazin? Trebuie să fiu tâmpit ca să nu mai cumpăr de la nea Gică ieftin când produsele de care eu am nevoie sunt de trei ori mai scumpe și mai proaste calitativ în alte magazine.

    • Rusia livreaza gaz ieftin prietenilor din Germania si Ucraina. Romania are cel mai mare pret la gaz din UE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger