AcasăȘTIRI EXTERNEDepedența de atotputernicul Gazprom: Republica Moldova își joacă soarta la ruleta rusească

Depedența de atotputernicul Gazprom: Republica Moldova își joacă soarta la ruleta rusească

Pentru Nicolae Hristov, în vârstă de 27 de ani, bodyguard într-un club de noapte din Chișinău, prețurile inaccesibile la energie sunt dovada că guvernul pro-UE ar trebui să se îndepărteze de Bruxelles și să se uite spre Rusia, care are controlul asupra aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.

Hristov face parte dintr-o categorie tot mai mare a populației nemulțumită de creșterea costului vieții în cea mai săracă țară din Europa.

Fost economist la Banca Mondială, Maia Sandu a fost aleasă pe baza promisiunii de a pune capăt corupției administrațiilor anterioare și de a conduce Moldova spre aderarea la UE, un obiectiv care a fost accelerat de războiul din Ucraina vecină.

Moldova a devenit țară candidată la UE împreună cu Ucraina în iunie.

Dar, în condițiile în care Moldova depinde în totalitate de gazul rusesc, există temeri că președintele Vladimir Putin ar putea exploata o criză energetică de iarnă pentru a-și afirma influența asupra fostului stat sovietic.

„Putin nu are nevoie de bombe pentru Moldova. Ceea ce este necesar pentru el aici este să distrugă standardele de viață și apoi oamenii se vor întoarce din nou la cei care pot livra gaz ieftin din Rusia”, a declarat secretarul de stat pentru energie al Republicii Moldova, Constantin Boroșan, pentru Financial Times.Mai mult de jumătate din populația țării riscă să ajungă sub pragul sărăciei, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Dezvoltare.

Prețul gazului a crescut de patru ori față de anul trecut, împingând rata inflației la 34% în august. În această lună, autoritatea de reglementare în domeniul energiei a majorat din nou tarifele pentru consumatorii casnici cu aproape o treime.

O iarnă grea ar putea, de asemenea, să adâncească prăpastia dintre locuitorii capitalei Chișinău, care dispune de o rețea locală de încălzire, și cei din zonele rurale, unde guvernul subvenționează achiziționarea de lemne de foc, cu ajutorul unei finanțări de 135 de milioane de euro din partea UE.

Cea mai presantă îngrijorare este dacă monopolul rusesc de stat Gazprom va continua să aprovizioneze Moldova în această iarnă. Neavând gaz stocat pe teritoriul său, Moldova are doar o rezervă de două săptămâni de gaz în România vecină.Gazprom cere acum rambursarea unei datorii de 700 de milioane de dolari pentru livrările anterioare.

Începând din vară, Moldova a primit 30% din energia electrică din Ucraina, reducând dependența sa de o centrală din teritoriul separatist pro-rus Transnistria, care fusese singurul său furnizor de electricitate.

Situația e complicată. O reuniune ministerială recentă de la Odesa s-a încheiat fără ca Ucraina să accepte o reducere semnificativă a prețului pentru Moldova în numele solidarității de război. În schimb, Kievul ia în considerare oprirea exporturilor de energie electrică.

Guvernul de la Chișinău solicită mai multe finanțare pentru energie de la Bruxelles, dar supraviețuirea în această iarnă se joacă în mâinile lui Vladimir Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger