AcasăȘTIRI EXTERNEDepartamentul de Stat al SUA, chemat în judecată pentru a preda mesajele...

Departamentul de Stat al SUA, chemat în judecată pentru a preda mesajele dintre Ambasada României și Hunter Biden

Departamentul de Stat al SUA, chemat în judecată pentru a preda mesajele dintre Ambasada României și Hunter Biden

Cotidianul american The New York Times a dat în judecată Departamentul de Stat pentru a obține e-mailuri de la oficialii ambasadei României la Washington, trimise între 2015 și 2019, în care se menționau o serie de oameni de afaceri internaționali, inclusiv Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, și fostul său asociat de afaceri Tony Bobulinski, devenit pentru scurt timp un politic și o celebritate, la sfârșitul alegerilor din 2020, din cauza legăturilor sale Hunter.

În baza Freedom of Information Act (FOIA), jurnaliștii caută și informații despre fostul primar al orașului New York, Rudolph Giuliani, care a fost trimis de Donald Trump pentru a investiga informații cu privire la relațiile de afaceri ale lui Hunter Biden în Ucraina.

Posibile favoruri în afaceri acordate de București

În dosarul depus la tribunalul federal din Manhattan, Times acuză Departamentul de Stat că trenează răspunsul la solicitările trimise în baza FOIA anul trecut, începând din iunie.

După ce Times a întrebat Departamentul de Stat, în decembrie 2021, ce dată estima pentru un răspuns la aceste solicitări, ministerul a indicat data de 15 aprilie 2023.

Unul dintre obiectivele Times în proces pare să fie acela de a afla dacă oficialii ambasadei României la Washington au făcut favoruri în ce privesc unele afaceri private, inclusiv, probabil, unele ale lui Hunter Biden, care ar ridica întrebări cu privire la posibile conflicte de interese și corupție, scrie Politico.

Cererea The New York Times se referă la „ posibila utilizare necorespunzătoare a resurselor guvernului federal pentru a sprijini și promova interesele de afaceri private cu legături cu oficialii guvernului SUA”, „ posibila eludare a Legii privind înregistrarea agenților străini (Foreign Agents Registration Act/FARA) de către acele interese de afaceri private” și „ neaplicarea FARA de către guvernul federal în legătură cu acele interese de afaceri private”.

„Sperăm că guvernul va elibera documente relevante”

Solicitările în baza FOIA sunt un semn că ziarul încă investighează rețeaua de relații internaționale de afaceri cultivată de fiul președintelui. Republicanii din Senat au căutat în 2020 dovezi că vicepreședintele de atunci Joe Biden a manipulat politicile Ucrainei în beneficiul fiului său, dar nu au reușit să dovedească vreo faptă greșită a lui Biden însuși.

„Ca parte de rutină a reportajelor lor, jurnaliștii din New York Times caută în mod regulat informații potențial demne de știri dintr-o varietate de surse, inclusiv din partea guvernului SUA prin solicitări în baza FOIA”, a spus un purtător de cuvânt al ziarului.

„Sperăm că guvernul va fi prompt în a elibera orice documente relevante și, ca întotdeauna, suntem pregătiți să ne urmăm cererea printr-un proces, dacă este necesar (…) Vom evalua caracterul actual al materialului odată ce îl primim”.

Războiul echipei lui Biden cu mass-media

Demersul celor de la Times amenință, de asemenea, să revigoreze o veche ceartă, care uneori a devenit personală, între echipa de campanie a lui Biden și Ken Vogel, reporterul influent al cotidianului care a acoperit mediatic activitatea lui Hunter Biden.

Într-o serie de articole pentru The New York Times de-a lungul mai multor ani, Vogel a scris atât despre activitățile de afaceri ale lui Hunter Biden, cât și despre cum a urmărit echipa de campanie a lui Trump aceste activități, inclusiv măsurile agresive pe care le-a pus în practică pentru a descoperi informații despre fiul lui Joe Biden.

Vogel a scris și despre campania de influență din culise a Ucrainei în timpul alegerilor din 2016, descriind „ răspundere semnificativă” pentru Biden, cât și o revelație „prevestitoare” despre ranchiuna lui Trump față de oficialii din Ucraina, pregătind scena pentru punerea sub acuzare a președintelui în 2020.

De-a lungul campaniei prezidențiale din 2020, echipa lui Biden și-a exprimat în mod regulat furia față de Times în legătură cu acoperirea mediatică a lui Vogel despre Hunter Biden.

Directorul adjunct de campanie de atunci, Kate Bedingfield, a trimis o scrisoare editorului executiv al New York Times, Dean Baquet, plângându-se de acoperirea lui Vogel, numind-o „un act flagrant de malpraxis jurnalistic”.

Hunter Biden-România-Popoviciu

Hunter Biden a anunțat în decembrie 2020 că Departamentul de Justiție îi cercetează taxele legate de munca sa în China și primirea unui diamant de 2,8 carate de la un om de afaceri chinez.

În octombrie 2020, New York Post a raportat existența unui e-mail în care un consilier care lucrează cu Burisma, compania energetică ucraineană în care Hunter Biden a fost membru al consiliului de administrație, i-a mulțumit că s-a oferit să organizeze o întâlnire cu Joe Biden. Joe Biden a descris raportul drept o „calomnie de campanie”.

Tot presa americană a relatat că Hunter Biden a fost în România, în 2017, având un plan de afaceri imobiliare cu firma chineză CEFC China Energy și omul de afaceri Puiu Popoviciu, dar care nu s-a materializat.

author avatar
Tudor Borcea
524 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger