AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. În premieră, revoltă în Partidul Democrat. Biden, somat să...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. În premieră, revoltă în Partidul Democrat. Biden, somat să negocieze pacea cu Putin

Vânătoare de "profitori", în SUA! Ce se întâmplă după ce Biden a ameninţat companiile energetice

Aripa de stânga ai Partidului Democrat din SUA i-a cerut luni președintelui Joe Biden, care a oferit miliarde de dolari sub formă de ajutor militar Ucrainei în fața invaziei Rusiei, să intensifice eforturile diplomatice și să poarte discuții directe cu Moscova cu un singur obiectiv: încheierea rapidă a războiului.

Este pentru prima dată când un astfel de apel vine din partea propriului partid al președintelui Joe Biden.

Miliarde de dolari de la contribuabilii americani

„Vă solicităm să însoțiți sprijinul economic și militar pe care SUA l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv și să vă dublați eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului”, au afirmat aleșii în scrisoarea lor, precizând că sunt împotriva invaziei „ilegale și scandaloase” a Ucrainei și că orice soluție ar trebui să fie aprobată de Kiev.

„Dar, în calitate de legiuitori responsabili de modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiți pentru asistența militară în acest conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, o responsabilitate pentru Statele Unite de a explora serios toate căile posibile”, au adăugat ei.

Printre semnatari se numără Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar și Pramila Jayapal, figuri din aripa progresistă a partidului, scrie Le Journal de Montreal.

Congresmenii i-au cerut lui Biden „să depună eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unui acord negociat și al unei încetări a focului, să se angajeze în discuții directe cu Rusia și să exploreze perspectivele unui nou acord european de securitate acceptabil pentru toate părțile”.

Întrebat despre scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că „nimeni nu dorește să vadă acest război încheiat mai mult decât omologii noștri ucraineni” „Nu știm când se va întâmpla acest lucru (…), pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea rușilor că sunt pregătiți să se angajeze în această diplomație și dialog”, a adăugat el.

„Le oferim partenerilor noștri ucraineni ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă, astfel încât, atunci când se va ajunge la o masă de negocieri, să fie în cea mai puternică poziție posibilă”, a spus Price.

Republicanii: „Nu vom da un cec în alb Kievului”

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că puterea executivă a fost „foarte clară: nimic despre Ucraina fără Ucraina”.

De la începutul invaziei Rusiei, administrația Biden a plătit zeci de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina, cu acordul bipartizan al Congresului, deși unii consilieri republicani de dreapta au protestat.

Un influent politician republican a avertizat recent că partidul său nu va scrie un „cec în alb” Ucrainei dacă va câștiga majoritatea mandatelor în Camera Reprezentanților la alegerile de la jumătatea mandatului, așa cum prevăd sondajele.

author avatar
Tudor Borcea