AcasăȘTIRI EXTERNEDemocrații lui Biden, aliați cu giganții marijuana

Democrații lui Biden, aliați cu giganții marijuana

A doua zi după ce politicienii Partidului Democrat  au câștigat ambele locuri din Senat în alegerile din Georgia – instalând lideri de legalizare pro-marijuana în camera superioară – Boris Jordan, președintele Curaleaf, cea mai mare companie americană de canabis, a decis să încerce o mișcare îndrăzneață: „Mi-am sunat literalmente bancherii și am spus: băieți, cred că va fi o mare schimbare. Să facem o ofertă peste noapte.”

Zis și făcut: Curaleaf a scos peste 16 milioane de acțiuni  și a adus 300 de milioane de dolari – în vânzări de capitaluri proprii și datorii – în mai puțin de 24 de ore. Această strategie prefigurează modul în care întreaga industrie a canabisului este pregătită pentru creștere și consolidare, pe măsură ce democrații preiau controlul deplin al guvernului federal, notează Politico. Companiile se poziționează pentru o probabilitate mai mare ca restricțiile federale de canabis să fie slăbite semnificativ. Vânzările sunt deja în plină expansiune –  au atins anul trecut 20 de miliarde de dolari – o creștere de 50% față de 2019.

Boom-ul legalizării canabisului va aduce profituri uriașe

Legalizarea continuă să se răspândească în toată țara, peste o treime dintre americani trăind acum în state în care marijuana este pe deplin legală. O serie de tranzacții și majorări de capital au fost făcute în ultimele săptămâni, în plus față de încasarea Curaleaf. Cresco Labs a cumpărat recent Bluma Wellnes(Florida) pentru 213 milioane USD. În acest stat există peste 450.000 de pacienți care folosesc marijuana medicală. De asemenea, companiile canadiene privesc piața SUA. Gigantul canabis Canopy Growth Corp. a anunțat un acord pentru  a achiziționa acțiuni de la TerrAscend, care are operațiuni în California, Pennsylvania și New Jersey. De asemenea, Canopy vrea să preia Acreage Holdings, companie canadiană care deține un portofoliu diversificat de operațiuni de cultivare, prelucrare și distribuire a canabisului în SUA, cu 71 de locații în 15 state. Prețurile acțiunilor pentru unele dintre cele mai mari companii de canabis au crescut în ultimele săptămâni: în cazul  Acreage, aproape s-au dublat de când democrații au câștigat controlul Senatului, în timp ce acțiunile Cresco a crescut cu peste 30%.

În pofida susținătorilor industriei și investitorilor, democrații vor avea nevoie de 60 de voturi în Congres pentru a modifica restricțiile federale prinvind consumul de marijuana. Dar boom-ul legalizării continuă să se răspândească în America. Alegătorii din Arizona, New Jersey, Montana și Dakota de Sud au aprobat măsuri de vot pentru legalizarea, impozitarea și reglementarea marijuanei de agrement în noiembrie. “Industria nu se mai poate opri acum. Cei mai mari jucători vor fi interesați să achiziționeze companii mai mici și să devină operatori multi-statali sau să își extindă amprenta în diferite state”,  a spus Andrew Kline, fost director de politici publice pentru Asociația Națională a Industriei Canabisului.

author avatar
Bogdan Borcea