AcasăȘTIRI EXTERNE„Defecțiune tehnică”. Iranul își închide singura centrală nucleară. Mossadul sau cutremurele?

„Defecțiune tehnică”. Iranul își închide singura centrală nucleară. Mossadul sau cutremurele?

„Defecțiune tehnică”. Iranul își închide singura centrală nucleară. Mossadul sau cutremurele?

După o „defecțiune tehnică” de natură nespecificată,  centrală nucleară iraniană din Bushehr, în sudul țării, a fost închisă de luni, 21 iunie, a declarat Organizația pentru Energie Atomică din Iran, într-un comunicat. Construită de Rusia, această centrală cu un reactor de 1000 MW este situată într-o zonă predispusă la cutremure provoacă multe temeri în regiune.

„În urma unei defecțiuni tehnice la centrala din Bushehr (…) aceasta a fost oprită temporar și deconectată de la rețeaua electrică națională”, a declarat OIEA într-un scurt comunicat de presă publicat în noaptea de duminică spre luni. „Desigur, după ce această defecțiune tehnică va fi remediată, centrala va fi reconectată la rețeaua electrică națională în câteva zile”, se precizează.

Risc de scurgeri radioactive în caz de seism

Echipată cu un reactor de 1000 MW, centrala a fost construită de Rusia și a fost pusă în funcțiune în 2013. Bushehr este un port din Golf, mai aproape de capitalele mai multor monarhii din Peninsula Arabică decât de Teheran și situat într-o zonă frecvent predispusă la cutremure.

Țările arabe din Golf vecine cu Iranul și-au exprimat, de asemenea, în mod repetat temerile cu privire la fiabilitatea centralei de la Bushehr și au menționat un risc de scurgeri radioactive în cazul unui cutremur major, scrie France 24.

În aprilie, regiunea Bushehr a fost zguduită de un cutremur de magnitudine 5,8, potrivit institutului geologic american USGS. Cutremurul s-a soldat cu răniți, potrivit presei de stat iraniene.

Teheran vrea 20 de centrale, pe termen lung

„Toate facilitățile, echipamentele și clădirile centralei nucleare de la Bushehr sunt în perfectă stare și activitățile sale nu au fost întrerupte” de cutremur, a indicat apoi departamentul de relații publice al uzinei citat de agenția Irna.

Potrivit companiei naționale de distribuție a energiei electrice, centrala electrică Bushehr face obiectul unor „reparații” de natură nespecificată care ar putea dura până la sfârșitul săptămânii.

Compania a cerut iranienilor să-și limiteze consumul pentru a nu satura rețeaua în această perioadă de vreme caldă.

Un producător major de petrol și gaze, Republica Islamică Iran dorește să construiască 20 de centrale nucleare pe termen lung pentru a-și diversifica resursele energetice, pentru a fi mai puțin dependentă de combustibilii fosili pentru consumul său intern.

author avatar
Tudor Borcea
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger