AcasăȘTIRI EXTERNEDEEP STATE se impune în Franța. Macron a dat guvernul pe mâna...

DEEP STATE se impune în Franța. Macron a dat guvernul pe mâna unei burgheze / Cine e Elisabeth Borne, noul premier

elisabeth borneDEEP STATE se impune în Franța. Macron a dat guvernul pe mâna unei burgheze / Cine e Elisabeth Borne, noul premier / foto: impact.ro

Președintele francez Emmanuel Macron a numit-o luni, 16 mai, pe Elisabeth Borne în funcția de prim-ministru al Franței. Decizia a survenit după ce fostul premier Jean Castex și-a anunțat demisia.

Despre Elisabeth Borne se spune că face parte din clubul select „Le Siècle”, o puternică rețea de influență în Paris despre care mulți au afirmat că este varianta franceză pentru Deep state („Etat profond”).

Elisabeth Borne, membră a clubului elitist Le Siècle

În vârstă de 61 de ani, Elisabeth Borne este o birocrată de carieră care a ocupat mai multe funcții în guvernul francez în perioada în care a fost membră a Partidului Socialist. Ulterior, a lăsat orientarea socialistă pentru partidul La République en Marche, fondat de Macron.

O tehnocrată discretă care provine din înalta burghezie franceză, Borne nu a candidat niciodată pentru o funcție publică. Dar s-a remarcat ca un negociator dur în discuțiile cu sindicatele în timpul primului mandat al lui Emmanuel Macron.

Noul premier este membru al clubului „Le Siècle”, o rețea de influență pariziană denumită adesea „French Deep State”, din care fac parte lideri politici, economici, culturali și mediatici francezi.

Elisabeth Borne, extrem de apropiată de Macron

Reales pe 24 aprilie, iată că președintele Emmanuel Macron merge pe mâna unei experte în domeniul muncii pentru a conduce un guvern care va redeschide marele șantier al reformelor sociale și în special pe cel al pensiilor.

Elisabeth Borne, de stânga, este extrem de apropiată de Emmanuel Macron, mandatul căruia a ocupat nu mai puțin de 3 fotolii ministeriale. A fost, pe rând, ministru al Transporturilor (între 2017-2019), ministru al Tranziției Ecologice (între iulie 2019 și iulie 2020) și apoi ministrul Muncii.

author avatar
Andreea Vlad
967 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger