AcasăȘTIRI EXTERNEDedesubturile exploziei prețurilor la gaze. Rusia a ocupat Europa

Dedesubturile exploziei prețurilor la gaze. Rusia a ocupat Europa

Rușii și nemții au ajuns să controleze întreaga economie europeană

Întreaga Europă a fost lăsată de americani la mâna lui Vladimir Putin, Rusia ajungând să ocupe bătrânul continent, nu cu tancurile, ci cu dependența de Gazprom, ne spune analistul economic prof. dr. Mircea Coșea. Aliatul ne nădejde al Rusiei este acum Germania, care profită din plin de privilegiile gazului ieftin, iar, împreună, cele două mari puteri controlează economia europeană. 

Explozia catastrofală a prețurilor la gaze, energie și combustibili riscă să prăbușească chiar și cele mai solide economii. Principala cauză a nebuniei planetare care s-a creat este, fără îndoială, utopia Green Deal-ului pe care s-a fixat Uniunea Europeană, însă asta nu este totul.

”Sunt explicații care trebuie puse cap la cap, dar nu toate sunt foarte importante. Sigur că a crescut cererea de energie după ieșirea din prima fază a pandemiei, dar nu este explicația esențială. Această creștere era normală. Există și un joc al creșterii prețului petrolului, care apare ca fiind o pregătire prin care companiile petroliere mari o fac în vederea impactului negativ asupra lor pe care îl va avea reducerea consumului de petrol prin trecerea la transportul hibrid și electric. Dar nici acesta nu este considerat a fi impactant. Paradoxal, se pare că lucrurile cele mai grave sunt legate de politica Uniunii Europene, cu acest Green Deal. Mai este încă un lucru care trebuie luat în calcul. Politica asta foarte specială pe care au dus-o în ultima perioadă Germania și Rusia, care au creat un complex industrial energetic de o putere extraordinară. Germania este o putere economică și industrială foarte puternică, dar are atuuri pe care alții nu le-au avut”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

Acesta arată că Germania nu a urmat indicațiile ad-litteram ale SUA în vederea limitării relațiilor economice cu China și a continuat să aibă o piață importantă în China, prin investiții serioase în ceea ce se numește a patra revoluție industrială. Totodată, Germania și-a mutat în China multe ramuri ce țin de hibrizi, de electricitate, de tot ceea ce este modern, creându-și, astfel, un debușeu.

Economia europeană, sub control germano-rusesc

Principalul avantaj obținut de Germania de la Vladimir Putin este că primește gaz foarte ieftin de la Gazprom, având, astfel, un coeficient de competitivitate pe piață foarte ridicat, pentru că pleacă de la prețuri de gaz foarte mici, pe care alte țări, Franța, Italia, Marea Britanie, nu le au, potrivit prof. dr. Mircea Coșea. ”Acest complex care s-a unit foarte serios, Germania-Rusia, controlează economia europeană și va controla sau deja a început să controleze și producția de gaz a altor țări, și aici intrăm noi. Părerea mea este că noi nu vom extrage gazul din Marea Neagră foarte curând pentru că rușii se opun, nu vor să aibă niciun fel de concurență în Europa, iar pe România presiunea nu o vor face rușii, ci nemții, ca să întârziem cât se poate de mult această extracție. Este o schimbare importantă în raportul de forțe din lume, și anume energia începe să fie un element foarte important în raporturile de forțe. Și acest raport de forțe îl câștigă țări la care nu ne-am fi așteptat, pentru că, politic, nu au avut de câștigat în ultima perioadă. În primul rând este Rusia, care, discutând așa, în termeni literari, a ocupat Europa, dar nu cu tancul sau cu Armata Roșie, ci cu această aprovizionare cu gaz, de care Europa este legată ombilical, pentru că nu are alte surse”, ne-a  precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Prețurile, dictate de unicul producător

Prețurile gazelor din ultima perioadă sunt prețurile pe care le dictează unicul producător, producător de monopol, și care va juca, ne mai spune prof. dr. Mircea Coșea. Acesta consideră însă că rușii nu vor ține prețurile la această cotă foarte înaltă mult timp, ci până când se vor reglementa anumite raporturi dintre Europa și SUA. ”Statele Unite nu mai au interes în Europa. Faptul acesta s-a văzut și prin poziția pe care a luat-o Biden. Trump nu a fost de acord cu Nord Stream II, pentru că știa că atunci rușii o să fie importanți în Europa. Biden a fost de acord și a lăsat Europa la mâna rușilor”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.