AcasăȘTIRI EXTERNEDedesubturile exploziei prețurilor la gaze. Rusia a ocupat Europa

Dedesubturile exploziei prețurilor la gaze. Rusia a ocupat Europa

Rușii și nemții au ajuns să controleze întreaga economie europeană

Întreaga Europă a fost lăsată de americani la mâna lui Vladimir Putin, Rusia ajungând să ocupe bătrânul continent, nu cu tancurile, ci cu dependența de Gazprom, ne spune analistul economic prof. dr. Mircea Coșea. Aliatul ne nădejde al Rusiei este acum Germania, care profită din plin de privilegiile gazului ieftin, iar, împreună, cele două mari puteri controlează economia europeană. 

Explozia catastrofală a prețurilor la gaze, energie și combustibili riscă să prăbușească chiar și cele mai solide economii. Principala cauză a nebuniei planetare care s-a creat este, fără îndoială, utopia Green Deal-ului pe care s-a fixat Uniunea Europeană, însă asta nu este totul.

”Sunt explicații care trebuie puse cap la cap, dar nu toate sunt foarte importante. Sigur că a crescut cererea de energie după ieșirea din prima fază a pandemiei, dar nu este explicația esențială. Această creștere era normală. Există și un joc al creșterii prețului petrolului, care apare ca fiind o pregătire prin care companiile petroliere mari o fac în vederea impactului negativ asupra lor pe care îl va avea reducerea consumului de petrol prin trecerea la transportul hibrid și electric. Dar nici acesta nu este considerat a fi impactant. Paradoxal, se pare că lucrurile cele mai grave sunt legate de politica Uniunii Europene, cu acest Green Deal. Mai este încă un lucru care trebuie luat în calcul. Politica asta foarte specială pe care au dus-o în ultima perioadă Germania și Rusia, care au creat un complex industrial energetic de o putere extraordinară. Germania este o putere economică și industrială foarte puternică, dar are atuuri pe care alții nu le-au avut”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

Acesta arată că Germania nu a urmat indicațiile ad-litteram ale SUA în vederea limitării relațiilor economice cu China și a continuat să aibă o piață importantă în China, prin investiții serioase în ceea ce se numește a patra revoluție industrială. Totodată, Germania și-a mutat în China multe ramuri ce țin de hibrizi, de electricitate, de tot ceea ce este modern, creându-și, astfel, un debușeu.

Economia europeană, sub control germano-rusesc

Principalul avantaj obținut de Germania de la Vladimir Putin este că primește gaz foarte ieftin de la Gazprom, având, astfel, un coeficient de competitivitate pe piață foarte ridicat, pentru că pleacă de la prețuri de gaz foarte mici, pe care alte țări, Franța, Italia, Marea Britanie, nu le au, potrivit prof. dr. Mircea Coșea. ”Acest complex care s-a unit foarte serios, Germania-Rusia, controlează economia europeană și va controla sau deja a început să controleze și producția de gaz a altor țări, și aici intrăm noi. Părerea mea este că noi nu vom extrage gazul din Marea Neagră foarte curând pentru că rușii se opun, nu vor să aibă niciun fel de concurență în Europa, iar pe România presiunea nu o vor face rușii, ci nemții, ca să întârziem cât se poate de mult această extracție. Este o schimbare importantă în raportul de forțe din lume, și anume energia începe să fie un element foarte important în raporturile de forțe. Și acest raport de forțe îl câștigă țări la care nu ne-am fi așteptat, pentru că, politic, nu au avut de câștigat în ultima perioadă. În primul rând este Rusia, care, discutând așa, în termeni literari, a ocupat Europa, dar nu cu tancul sau cu Armata Roșie, ci cu această aprovizionare cu gaz, de care Europa este legată ombilical, pentru că nu are alte surse”, ne-a  precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Prețurile, dictate de unicul producător

Prețurile gazelor din ultima perioadă sunt prețurile pe care le dictează unicul producător, producător de monopol, și care va juca, ne mai spune prof. dr. Mircea Coșea. Acesta consideră însă că rușii nu vor ține prețurile la această cotă foarte înaltă mult timp, ci până când se vor reglementa anumite raporturi dintre Europa și SUA. ”Statele Unite nu mai au interes în Europa. Faptul acesta s-a văzut și prin poziția pe care a luat-o Biden. Trump nu a fost de acord cu Nord Stream II, pentru că știa că atunci rușii o să fie importanți în Europa. Biden a fost de acord și a lăsat Europa la mâna rușilor”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.429 afisari

14 COMENTARII

  1. Poate ne explică autoarea expunerii, de ce Ungaria nu are probleme energetice? Fiindcă maghiarii au semnat cu Gazprom, în urmă cu câteva zile, un acord de aprovizionare pe termen lung la un preț rezonabil.
    Pe de altă parte, am mari îndoieli că Mircea Coșea a fost invitat la Kremlin în vederea acordării unor explicații plauzibile cu privire la împărțirea sferelor de influență în Europa!!! Dezinformare și propagandă păguboasă pe linie, cam asta faceți! În Marea Neagră gazele aparțin lui ExxonMobil Exploration and Production (corporație americană) și OMV-ului austriac, nicidecum rușilor! De ce nu amintiți aici și de noua Lege Offshore (modificată pe vremea Vioricăi Dăncilă) prin care se impun condiții favorabile DOAR companiilor străine în detrimentul României? Printr-o asemenea abominațiune legislativă, țara pierde COMPLET procesul decizional asupra resurselor sale.
    Înțeleg că spuneți strict ceea ce vă convine, dar v-aș recomanda ca pe viitor să nu ne mai luați de proști!
    Dacă UE n-ar întinde procesul de certificare al gazoductului Nord Stream 2 la infinit, așteptând probabil șpaga arhicunoscută ori acordarea de către administrația de la Kremlin a unui pole position altor afaceri ale birocraților de la Bruxelles, desfășurate la Moscova și Sankt Petersburg, atunci bătrânul continent n-ar întâmpina asemenea probleme!
    Vă place să treceți sub tăcere cealaltă fațetă a monedei și să-i deplângeți, să-i compătimiți, pe americani că v-au trădat din nou pe un colț de șervețel! Numai că era la mintea cocoșului: dacă alte națiuni au vecini urâcioși dar comparabili ca putere, România are neșansa să aibă vecini puternici și disproporționat de mari. Concluzia? România NU avea posibilitatea să devină al 51-lea stat american, nici dacă s-ar fi teleportat! Din păcate, cei mai mulți români văd Washingtonul ca pe acel „Mesia”, propovăduit cu sârg de sectanții americani; unul care le va bascula fericirea și bunăstarea în fața porții, care le va ridica economia, care le va da de lucru, care le va băga corupții-n închisori și care le va strânge și gunoaiele. Plus care, vezi Doamne, îi va „apăra”, atunci când nu-i atacă nimeni! Da! Vise cu cai fucsia pe pereți!

    • Bre, vezi ca Churchill a facut impartirea pe un colt de servetel.

      Hungarika n are probleme pt ca rusii sunt acolo bine infipti, degeaba fac ei pe kokosii, in realitate n ar fi nimik fara kremlin.

      Americanii si englezii sunt cei care au inca democratia in sange.

      Germanika si rusika au avut doar diktaturi (fie ele aristocratice sau de rit nou).

      The German is like the slave who obeys his master without a fetter, without a whip, by the mere word, even by a look.

      The bondage is in himself, in his soul;

      Worse than material slavery is spiritualized slavery.

      The Germans have to be liberated from within, nothing helps from the outside. „

      • Der Deutsche gleicht dem Sklaven, der seinem Herrn gehorcht ohne Fessel, ohne Peitsche, durch das bloße Wort, ja durch einen Blick.

        Die Knechtschaft ist in ihm selbst, in seiner Seele; schlimmer als die materielle Sklaverei ist die spiritualisierte.

        Man muß die Deutschen von innen befreien, von außen hilft nichts.

      • „Americanii si englezii sunt cei care au inca democratia in sange.”
        Pacat ca acest site nu permite postarea de imagini sau filmulete ca iti dadeam niste exemple reale concrete si cuantificabile de democratie (iudeo)americana. Monstruosii genocidari trotski lenin, stalin mao si pol pot ar fi palit de invidie. Si nu iti inchipui ca sunt din zonele in care au intervenit ci chiar de la ei de acasa direct de la botul barbecue-ului.

    • Right. Trebuia sa se împuște în cap americani, dar nu înainte sa facă la fel cu englezii și asa scăpau planeta de doua jagardele.

      • soviet much? the wrong enemy erau dolfi si fritzii lui. Pe voi trebuiau sa va impuste in cap!

  2. Ue nu decat un paravan pt intetesele catorva si care de fatada cica se urasc dar la bani cad la pace.oricum degeaba la ce politici sociale au toti de dictaturi neomarxiste vor sjunge si ei la adevarul suprem dreptatea divina!!!!!

  3. Nu se făceau două țevi de gaz pe sub Baltică dacă era vorba de energii așa zis verzi.
    Reclama la Gazprom e pe toate stadioanele Europei de ani buni de zile, chiar la CE. Cum omul de rînd nu poate lua direct de la ei gaze ținta reclamei era obișnuitul omului de rînd cu sperietoarea Gazprom.
    Rusia capricioasă este folosită pt a ne scoate ochii cînd scumpesc energia.

  4. Dna Marcu ,in tineretea mea fetele in cautare de bani ,avantaje si notorietate se tavaleau prin diverse asternuturi.Cand le asteptau la ziua mamele cu nuiaua in mana,pe vremea aia Romania mai avea si mame,urlau cat le tinea gura ca au fost violate.Asta face Europa asta denaturata si perversa pe care o slugariti toata presa de vreo 30 de ani.Violata dar ii place.

  5. Efectele ocupației rusești nu se văd în niciun fel. Doar că încasează bani pe gaze, ca și mai înainte. Relații strict comerciale. În rest, nu am văzut absolut nicio țară care să fi primit și acceptat vreo propunere politică din partea Rusiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger