AcasăȘTIRI EXTERNEDeclinul zonei euro se adâncește. Recesiunea, inevitabilă!

Declinul zonei euro se adâncește. Recesiunea, inevitabilă!

europaeuropa

Activitatea sectorului privat din zona euro s-a contractat pentru a patra lună în octombrie, întărind așteptările că blocul se îndreaptă către o recesiune.

Un indice al managerilor de achiziții compilat de S&P Global s-a prăbușit  la cel mai scăzut nivel din aprilie 2013, cu excepția lunilor în care au existat blocaje Covid-19.

Declinul a fost mai rău decât anticipau economiștii, pentru că  inflația record afectează cererea, iar unele firme își restrâng producția din cauza vânzărilor mai slabe.

Cea mai accentuată scădere a avut loc în industria prelucrătoare, în special în sectoarele cu consum mare de energie, cum ar fi cel al produselor chimice și al materialelor plastice. Serviciile s-au contractat, de asemenea, într-un ritm mai rapid, deoarece consumatorii se luptă cu criza costului vieții.

„Economia zonei euro se va contracta în trimestrul al patrulea, având în vedere pierderea tot mai accentuată a producției și deteriorarea imaginii cererii observate în octombrie, ceea ce sporește speculațiile potrivit cărora o recesiune pare din ce în ce mai inevitabilă”, a declarat Chris Williamson, economist la S&P Global.

În blocul monetar format din 19 națiuni, costurile în creștere au pus frână cererii post-pandemie, în timp ce livrările de energie din Rusia au fost blocate, obligând gospodăriile și industria să se pregătească pentru posibile întreruperi de curent în această iarnă. Încrederea consumatorilor rămâne aproape de un minim record.

Achizițiile de inputuri de către producători au scăzut la una dintre cele mai mari rate de la criza financiară globală, indicând reducerea stocurilor.Perspectivele nesigure determină unele firme să se abțină de la angajări, în timp ce altele reduc personalul.

Marile economii precum Franța și Germania au o imagine sumbră: activitatea din sectorul privat în prima țară încetinind pentru prima dată din martie 2021, iar în cea de-a doua contractându-se pentru a patra lună.

Cifrele din zona euro sugerează că economia acesteia se va contracta cu 0,2% în trimestrul al patrulea, dar încetinirea s-ar putea accelera spre sfârșitul anului, potrivit raportului S&P Global.

Între timp, presiunile inflației rămân încăpățânat ridicate –  creșterea costurilor cu energia și cu personalul, precum și slăbirea monedei euro, contrabalansează orice scădere a prețurilor materiilor prime legată de îmbunătățirea condițiilor de aprovizionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor