AcasăȘTIRI EXTERNEDeclinul global al democrației

Declinul global al democrației

Democrația este sub presiune în întreaga lume. Potrivit celui mai recent raport anual al Freedom House, echilibrul se mută în continuare „în favoarea tiraniei”. În evaluarea raportului, 2020 a fost al 15-lea an consecutiv al scăderii libertății globale.

Criza Covid-19 a fost utilizată de guvernele autoritare pentru a-și consolida puterea și pentru a stigmatiza democrația ca fiind slabă. Nu numai că încearcă să strivească opoziția acasă, dar interferează din ce în ce mai mult dincolo de granite. Această imagine este confirmată și  de  The Economist Intelligence Unit, care a înregistrat cea mai proastă stare a democrației globale de când indexul a fost publicat pentru prima dată în 2006. În Consiliul de Securitate ONU, de exemplu,  China și Rusia își folosesc în mod greșit puterea de veto pentru a opri acțiunile împotriva guvernelor pentru încălcările lor grave ale drepturilor omului, relatează Al Jazeera. Tendința globală de retrogradare democratică și creștere a influenței autoritare necesită o contra-strategie urgentă. În cadrul intervenţiei la Forumul de securitate american Aspen, ministrul britanic de externe Dominic Raab a subliniat că  instituţiile democratice globale se află sub cea mai mare ameninţare de la sfârşitul Războiului Rece în anii 1989-90. În mod similar, reprezentantul Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a spus că UE ar trebui să își aprofundeze cooperarea „cu colegii democrați pentru a contracara ascensiunea autoritarismului”.

Clubul democrațiilor

Regatul Unit a urmărit ideea extinderii calității de membre ale statelor grupului celor șapte (G7) în Australia, India și Coreea de Sud, pentru a forma așa-numitul „club al democrațiilor” D10. În opinia Marii Britanii, acest club ar trebui să contribuie la reducerea dependenței de tehnologia chineză. Se pare că Marea Britanie, în calitate de gazdă a summitului G7 din acest an, intenționează să ofere acces deplin acestor trei noi parteneri. Sondajele arată că marile majorități ale oamenilor din toate regiunile lumii continuă să creadă în democrație. Cu toate acestea, există o nemulțumire puternică cu privire la modul în care funcționează în practică. Se consideră că guvernele nu reușesc să abordeze probleme majore precum corupția, inegalitatea și nevoile cetățenilor. Într-adevăr, un club al democrațiilor ar putea ajuta la identificarea provocărilor și soluțiilor comune. Deoarece multe aspecte au o dimensiune transfrontalieră, o perspectivă transnațională ar fi vitală. Criteriile de aderare la un astfel de club sunt o întrebare crucială. Nu este evident de ce un club al democrațiilor ar trebui să fie limitat la țările G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA – plus Australia, India și Coreea de Sud. În noua evaluare Freedom House, India a intrat în categoria unei țări „parțial libere”. Franța, Italia și SUA sunt clasificate drept „democrații defectuoase” în indexul publicat de The Economist Intelligence Unit. Din perspectiva performanțelor democratice, clubul ar trebui să fie deschis multor zeci de țări calificate similar sau mai bine. Ar trebui trasată o linie roșie cu privire la statele care sunt clar autoritare și nu libere. În schimb, ceea ce poate fi luat în considerare este intensificarea Comunității democrațiilor (CoD), existentă din 2000. Cu excepția Australiei, Germaniei și Franței, toate țările „D10” sunt deja printre cele 29 membre ale CoD.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
630 afisari

1 COMENTARIU

  1. Uitandu-ma la poza de sub titlu, daca as putea alege, as merge pe „drumul” din stanga, nu de alta dar de atata „democratie” pe capul nostru… am inceput s-o luam razna… Mai bine unul pe care poti sa-l dai jos la oadica, decat o ciurda, din care oricati ai inlatura tot mai raman cativa …pui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger