AcasăȘTIRI EXTERNEDeclarație fermă a lui Biden. Cel de-Al Treilea Război Mondial poate începe!

Declarație fermă a lui Biden. Cel de-Al Treilea Război Mondial poate începe!

Chestiunea Taiwanului este adesea privită ca singura care poate provoca o confruntare armată între primele două economii mondiale.

Președintele american Joe Biden a declarat joi, 21 octombrie, că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul, în cazul unui atac al Chinei, care consideră insula parte a teritoriului său. „Da, avem un angajament în acest sens”, a spus Biden într-un schimb difuzat pe CNN cu alegătorii din Baltimore.

Gata cu „ambiguitatea strategică”

SUA și China se confruntă în multe dosare într-un climat de Război Rece, dar problema Taiwanului este adesea considerată singura care poate provoca o confruntare armată. Declarația lui Joe Biden contrazice politica de lungă durată a SUA de așa-numită „ambiguitate strategică” , Washingtonul ajutând Taiwanul să-și construiască și să-și consolideze apărarea fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul în care va avea loc un atac.

„China nu va lăsa loc de compromis”

Întrebat vineri despre declarația lui Biden, Beijing a avertizat Washingtonul  „să nu se amestece” în „afacerile sale interne”. „În chestiuni legate de interesele sale fundamentale, cum ar fi suveranitatea și integritatea teritorială, China nu va lăsa loc de compromis”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. „Îndemnăm partea americană (…) să acționeze cu prudență în problema Taiwanului și să se abțină de la a trimite semnale proaste activiștilor pentru independență din Taiwan, pentru a nu deteriora grav relațiile sino-americane”.

În urma declarațiilor lui Joe Biden de joi seară, Casa Albă a declarat reporterilor că politica SUA față de Taiwan „nu s-a schimbat”, scrie Le Figaro.

Mai multe arme „insulei rebele”

Viitorul ambasador la Beijing, diplomatul de carieră Nicholas Burns, a declarat miercuri că „nu are încredere în China cu privire la Taiwan și a recomandat ca SUA să vândă mai multe arme insulei pentru a-și consolida apărarea. Nicholas Burns a vorbit în fața Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, care urmează să confirme numirea sa. El a denunțat, de asemenea, recentele incursiuni chineze în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, numindu-le „reprobabile”.

SUA au recunoscut Republica Populară Chineză din 1979, dar, în același timp, Congresul american a cerut furnizarea de arme pentru Taiwan pentru autoapărarea sa. Insula a avut propriul guvern de la victoria comuniștilor asupra Chinei continentale în 1949, dar Beijingul consideră că acest teritoriu este una dintre provinciile sale și amenință să folosească forța în cazul în care insula își proclamă în mod oficial independența.

Cu toate acestea, președintele chinez Xi Jinping și-a reafirmat recent dorința de a realiza reunificarea pe cale „pașnică” .

author avatar
Tudor Borcea
2.068 afisari

6 COMENTARII

  1. Nenorocitul de Chinez,dupa ce a dat peste cap intreaga lume cu virusul pe care s-a dovedit ca l-a fabricat si imprastiat,acum iar cauta galceava.Ce ai ba bolsevicule cu Taiownul,ce-ti face Taiwanul de nu te astamperi ? Ai zapacit Hong Congul,acum casunasi pe Taiwan.Lasa lumea sa traiasca in liniste si Pace.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger