AcasăȘTIRI EXTERNEDecizie radicală a lui Putin în Insula Șerpilor. „Este un gest de...

Decizie radicală a lui Putin în Insula Șerpilor. „Este un gest de bunăvoință, Ucraina să nu speculeze”

Decizie radicală a lui Putin în Insula Șerpilor. „Este un gest de bunăvoință, Ucraina să nu speculeze” / Foto: printscreen

Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, în timp ce forțele armate ale Ucrainei au declarat în repetate rânduri că au lansat atacuri cu rachete asupra insulei, distrugând echipamentele aflate acolo.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că forțele sale s-au retras din acest avanpost strategic, dar a numit retragerea un „gest de bunăvoință” și o dovadă că Rusia nu interferează cu exportul de cereale vitale ale Ucrainei pe fondul unei crize alimentare globale în creștere.

„Această decizie nu va permite Kievului să speculeze”

Potrivit experților occidentali, Rusia a suferit o înfrângere militară în aceste regiuni și a fost nevoită să se retragă, scrie BBC.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, spune Ministerul rus al Apărării despre retragerea trupelor.„Această decizie nu va permite Kievului să speculeze pe tema unei iminente crize alimentare, referindu-se la imposibilitatea de a exporta cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre”.

Țările occidentale și Ucraina consideră că Rusia continuă să blocheze porturile ucrainene, împiedicând astfel exportul de alimente ucrainene pe piețele mondiale. Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor la doar câteva zile după ce Ucraina a lansat un atac major cu rachete asupra insulei.

„Nu mai există ruși pe insulă”

Anterior, comandamentul operațional ucrainean „Sud” a declarat că a desfășurat o operațiune militară cu lovituri de rachete și artilerie pe insulă, unde se aflau părți ale armatei ruse. Ca urmare, militarii ruși „au evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două ambarcațiuni rapide și probabil au părăsit insula”, a precizat comandamentul. Andri Iermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a declarat, de asemenea, că „nu mai există ruși pe InsulaȘerpilor”.

author avatar
Tudor Borcea