AcasăȘTIRI EXTERNEDecizie istorică în SUA: Curtea Supremă a abrogat dreptul la avort /...

Decizie istorică în SUA: Curtea Supremă a abrogat dreptul la avort / Reacțiile sunt împărțire: Biden, afectat, Trump jubilează

avortDecizie istorică în SUA: Curtea Supremă a abrogat dreptul la avort / Reacțiile sunt împărțire: Biden, afectat, Trump jubilează

Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, potrivit CNN.

Anunțarea deciziei Curții Supreme a transmis o undă de șoc nu numai în America, ci în întreaga lume.

Milioane de femei afectate

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând acum să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

Treisprezece state federale au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare, care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme.

În total, accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă ajutor pentru întreruperile de sarcină.

Această decizie nu face ca întreruperile de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

Decizia Curții Supreme divizează America

Președintele american Joe Biden a criticat dur decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul constituțional la avort, pe care a descris-o drept „o cruzime”, afirmând că sănătatea și viața femeilor americane sunt de acum în pericol.

„Curtea Supremă a făcut azi ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată: a luat dreptul constituțional și fundamental al multor americani. Este o zi tristă, atât pentru americani, pentru toți americanii, dar și pentru Curtea Supremă. Sănătatea și viața femeilor sunt supuse de acum numeroaselor riscuri. Ceea ce s-a întâmplat azi este o realizare a ideologiei extreme și de asemenea reprezintă o eroare tragică a Curții Supreme,” a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii.

În schimb, fostul președinte Donald Trump a lăudat decizia Curții Supreme a SUA de revocare a dreptului la avort, numind-o „cea mai mare victorie pentru viață dintr-o generație”, care, susține el, de fapt i se datorează, relatează CNN.

„Decizia de astăzi, împreună cu alte decizii care au fost anunțate recent, au fost posibile doar pentru că eu am livrat tot ceea ce am promis, inclusiv nominalizarea și confirmarea a trei constituționaliști foarte respectați și puternici la Curtea Supremă a Statelor Unite”, a declarat Donald Trump.

author avatar
Andreea Vlad