AcasăȘTIRI EXTERNEDecizie istorică în SUA. Ce a transmis Trump, după ce a fost...

Decizie istorică în SUA. Ce a transmis Trump, după ce a fost pus oficial sub acuzare. Mesajul lui Biden – VIDEO

Decizie istorică în SUA. Ce a transmis Trump, după ce a fost pus oficial sub acuzare. Mesajul lui Biden - VIDEO

O lume întreagă a stat, miercuri, cu ochii pe Statele Unite, acolo unde Camera Reprezentanţilor a votat, miercuri, punerea sub acuzare lui Donald Trump, pentru incitarea susţinătorilor săi, în cazul incidentelor de la Capitoliu.

S-a întâmplat la fix o săptămână de la episoadele violente care au îngrijorat întreaga Planetă și care s-au soldat cu morți și răniți.

Procedura de punere sub acuzare (impeachment) a lui Trump, pentru ”incitare la insurecţie”, a primit 232 de voturi pentru – inclusiv 10 de la republicani, și 197 împotrivă.

Astfel, Trump a devenit primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori, după momentul decembrie 2019. Decizia finală în privința înlăturării republicanului va aparține Senatului, unde urmează să aibă loc un proces.

Trump, prim mesaj

După decizia de miercuri, Trump a transmis un mesaj video, postat pe contul de Twitter al Casei Albe – avânt în vedere că ale sale conturi de pe rețelele de socializare au fost blocate. Fără să facă referire directă la punerea sa sub acuzare, ci doar la violențele de la Capitoliu, pe care le-a condamnat.

”Vreau să fiu foarte clar: condamn, fără echivoc, violenţele petrecute săptămâna trecută. violenţa şi vandalismul nu au niciun loc în ţara noastră şi niciun loc în mişcarea noastră”, a spus Trump.

”Niciun adevărat susţinător de-ai mei nu ar putea susţine vreodată violenţa politică, nu ar putea vreodată să nu respecte forţele de ordine sau steagul nostru american măreţ”, a susținut președintele în exercițiu.

Trump a afirmat, totodată, că ”cei care au fost implicaţi în atacul de săptămâna trecută vor fi aduşi în faţa justiţiei”.


Reacția lui Biden

Președintele ales al Statelor Unite a transmis un mesaj după aflarea deciziei în cazul Trump, mai ales că acesta urmează să depună jurământul pe 20 ianuarie.

”A fost un vot bipartizan exprimat de reprezentanți, care au dat curs Constituției și propriei conștiințe”, a subliniat președintele ales, acesta adăugând că speră că Senatul ”va găsi o modalitate de a gestiona responsabilităţile constituţionale în ce priveşte procesul” lui Trump şi să lucreze ”în acelaşi timp la problemele urgente ale naţiunii”.

author avatar
Andrei Coman