AcasăȘTIRI EXTERNEDecizia pe care au luat-o liderii NATO privind aderarea Ucrainei la Alianţă....

Decizia pe care au luat-o liderii NATO privind aderarea Ucrainei la Alianţă. Anunțul la făcut Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg natoUndă verde pentru Ucraina să adere la NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Secretarul General al NATO a spus la Summitul NATO 2024 din Washington că aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică nu este o chestiune de „dacă” și de „când”.

„În această lume periculoasă, prietenii și partenerii sunt mai importanți ca niciodată”, a declarat Jens Stoltenberg.

Ce criterii trebuie să mai îndeplinească Ucraina

Oficialul NATO a răspuns apoi la o întrebare privind o posibilă revenire asupra deciziei de susținere a aderării Ucrainei la NATO, în viitor, spunând:

Pe măsură ce Ucraina își continuă reformele vitale, vom continua să o sprijinim pe calea ireversibilă către aderarea la NATO. Munca pe care o facem împreună acum se va asigura că, atunci când va fi momentul potrivit, Ucraina se va putea alătura fără întârziere. Nu este o chestiune de dacă, ci de când.

Cuvintele sunt importante, iar cuvintele creează așteptări, creează o agendă, definesc o ambiție. Dar, desigur, la fel de important ca și cuvintele, limbajul din declarație este de fapt ceea ce am convenit să facem. Deci, în multe feluri, acțiunea vorbește cel puțin la fel de tare ca și cuvintele.

Cu siguranță, dacă o țară revine asupra reformelor, renunță la angajamentele asumate, prin definiție, regresează. Își inversează calea. Asta nu înseamnă că asta face Ucraina acum, dar cu siguranță nu se poate exclude în viitor...”, a declarat Jens Stoltenberg.

MApN a cerut medicilor de familie lista cu tinerii inapți

Medicii de familie au fost obligați să transmită, printr-o adresă de la MApN, lista cu tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani care sunt inapți pentru efectuarea servicului militar.

MApN invocă Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006, care prevede că, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

România se apropie cu pași repezi de intrarea în război. O adresă trimisă medicilor de familie, cărora li se cere să divulge lista cu tinerii inapți pentru serviciul militar, a reușit să pună pe jar populația. Medicii spun că au mai primit ceva asemănător și anul trecut, dar că nu i-au dat curs.

author avatar
Andrei Ștefan