AcasăȘTIRI EXTERNEDecizia OPEC de a reduce producția de petrol, palma dată Americii

Decizia OPEC de a reduce producția de petrol, palma dată Americii

La 5 octombrie, OPEC+, adică cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de petrol împreună cu Rusia (al doilea producător mondial) și alte țări exportatoare (din sfera sa de influență), au decis să-și reducă producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, începând din luna noiembrie. SUA au presat OPEC să nu ia această decizie, ba chiar s-a făcut un lobby agitat, inclusiv prin vizite repetate (și tensionate) la Riad din partea unor înalți oficiali americani. Până și președintele Joe Biden s-a implicat, când a realizat că nici măcar mâna sa dreaptă („vicele” Kamala Harris) nu poate salva situația. Degeaba a tunat și fulgerat Biden, OPEC+ a decis diferit de interesele SUA, dând presei europene posibilitatea să scrie că America lui Biden și-a luat o palmă de la restul națiunilor.

Sunt trei motive pentru care americanii au fost atât de disperați să prevină o reducere a producției OPEC+.

De ce vor SUA petrol cât mai mult pe piață

În primul rând, creșterea consecventă a prețului la petrol va exacerba inflația în America (dar nu numai!), ducând la o majorare teribilă a ratelor dobânzilor (măsură obligatorie pentru a contracara inflația). Însă, atenție, acest lucru va spori și mai mult amenințarea că economia SUA intră în recesiune!

În al doilea rând, creșterea prețurilor la energie va avea ca efect imediat scoaterea din sărite a consumatorilor americani, adică a omului de rând, a celui care votează! Iar asta înseamnă un impact negativ imposibil de cuantificat în perspectiva alegerilor electorale din noiembrie (Congres și Senat).

În al treilea rând, există teama că orice contracție a producției OPEC+ va ajuta Rusia. Cum? Prin creșterea veniturilor sale din vânzarea țițeiului. Or, America nu dorește să se întâmple asta, căci ar arăta lumii inutilitatea sancțiunilor impuse Moscovei în urma războiului din Ucraina, al căror scop, iată, nu a fost atins! Atât de important este ultimul dintre aceste motive încât oficialii americani care au vizitat Arabia Saudită, punând presiune pe dinastia conducătoare, au presat Riadul să aleagă – ori SUA, ori Rusia! Iar prințul Mohammed bin Salman (MBS) l-a ales pe Vladimir Putin.

Faptul că reducerea producției de petrol OPEC+ va ajuta Rusia nu trebuie pus la îndoială. Să nu uităm că Rusia, din cauza sancțiunilor Occidentului, a extras deja mai puțin petrol decât cota sa stabilită în cadrul OPEC+. Decizia de a reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi va însemna o reducere a cotelor de producție pentru toate țările participante, dar va păstra în continuare cota rusă peste ceea ce produce țara în prezent. Astfel, Rusia nu va reduce nicio producție din cauza acestei decizii, ba, mai mult, creșterea ulterioară a prețurilor mondiale la petrol îi va aduce beneficii, iar veniturile sale din vânzarea țițeiului nu doar că vor crește, dar vor atinge cel mai mare nivel dintre toate țările producătoare de petrol!

De ce OPEC+ a decis să reducă producția?

Argumentul pe care l-au prezentat membrii OPEC+ este următorul: creșterea ratelor dobânzii care are loc va provoca o recesiune ce va reduce cererea de petrol și, prin urmare, prețul său de producție. Pe scurt, se vrea stabilizarea prețului petrolului în fața recesiunii iminente.

Decizia OPEC+ nu este ceva rău intenționat la adresa SUA, dar faptul că Arabia Saudită și partenerii săi au reușit să facă față presiunii exercitate de Casa Albă reprezintă un semn clar al vremurilor schimbătoare pe care le trăim, al provocării la adresa hegemoniei americane, o atitudine de frondă tot mai prezentă chiar și printre țările considerate a fi aliați de nezdruncinat ai SUA.

Drept răspuns la decizia OPEC+, America a anunțat că în noiembrie va „inunda” piața țițeiului cu 10 milioane de barili, din rezervele proprii, pentru a contracara orice efect negativ asupra prețului petrolului. Pe termen scurt, ar putea fi o gură de oxigen pentru democrați (vezi alegerile de luna viitoare), dar vin lunile de iarnă, iar atunci consumatorii americani vor storși de criza aflată în plină desfășurare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.481 afisari

3 COMENTARII

  1. Drogatii criminali si pedofili amerlicani au luat o in gura ,nu i baga nimeni in seama Respect si victorie pentru Rusia

  2. Adică petrodolarii se transforma in ce???in euro in nici un caz ca e praf sau mai bine zis decidentii ei!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger