AcasăȘTIRI EXTERNEDe unde poate veni următorul virus. Avertisment cu privire la riscul contaminării...

De unde poate veni următorul virus. Avertisment cu privire la riscul contaminării virale extraterestre

De unde poate veni următorul virus. Avertisment cu privire la riscul contaminării virale extraterestre (Foto: Patrick Assale via Unsplash)

Riscul unui virus venit din spațiu este scăzut, dar nu este un risc zero și ar putea crește odată cu extinderea călătoriilor extraterestre. 

Într-o lucrare publicată de BioScience, oamenii de știință avertizează cu privire la posibilitatea ca specia umană să readucă neintenționat agenți patogeni din misiunile lor spațiale.

Și astfel să contamineze Pământul și viața cu viruși necunoscuți sau imposibil de gestionat.

Bacterii pe ISS, microorganisme pe Lună

Dar, după cum notează Ars Technica, este mai ales posibilitatea opusă care este luată în considerare astăzi de agențiile spațiale. Specialiștii amintesc că, în 2019, oamenii au introdus posibil viață pe Lună odată cu prăbușirea sondei Beresheet, a cărei încărcătură includea microorganisme cunoscute pentru capacitatea lor de a supraviețui în medii foarte ostile (temperaturi de la -272 la + 150 ° C, expunere la raze X sau ultraviolete, vid spațial).

În egală măsură, site-ul notează că bacteriile au reușit să supraviețuiască un an întreg în exteriorul Stației Spațiale Internaționale iar contaminare fungică a fost descoperită în camerele presupuse sterile ale NASA și că unii experți cred că deja am adus de viață de pe Pământ pe Marte, în „bagajele” sondelor care au atins planeta roșie.

Un dus-întors cu riscuri majore

Omenirea încă nu a detectat vreo formă de viață reală în afara planetei noastre. Riscul de a aduce înapoi un virus jupiterian sau lunar în calele oricărei misiuni pare, prin urmare, foarte scăzut până în prezent.

Însă accelerarea turismului spatial, a misiunilor spațiale îndepărtate, în cadrul unui dus-întors în viitorul apropiat, comportă riscuri majore, avertizează specialiștii.

„Ne aflăm în zorii unei noi ere în explorarea spațiului”, explică Anthony Ricciardi, biolog la Universitatea McGill din Montreal și coautor al articolului pentru Ars Technica. „Având în vedere acest lucru, pare înțelept să luăm în considerare noile riscuri de contaminare prin extinderea protocoalelor, prin revizuirea acestora”.

O nouă strategie pentru amenințările patogene

Oamenii de știință responsabili de lucrarea în cauză consideră, așadar, că măsurile deja în vigoare sunt posibil insuficiente sau nepotrivite pentru accelerarea cuceririi sistemului solar de către oameni și mașinile lor spațiale.

Potrivit acestora, este, așadar, timpul să reflectăm colectiv la o nouă strategie de detectare și eradicare a posibilelor amenințări patogene, bazată în special pe știința care studiază deja, pe Pământ, comportamentul speciilor invazive și modul de a face față acestora.

„Apariția unei astfel de invazii, deși foarte puțin probabilă, este inacceptabilă. Prin urmare, societățile noastre trebuie să se ferească de astfel de evenimente”, conchide Anthony Ricciardi. Criza provocată de Covid-19 a dovedit-o încă o dată: prevenirea ar fi fost o idee mult mai bună decât încercarea de a o vindeca.

author avatar
Tudor Borcea
565 afisari

5 COMENTARII

  1. Cred că deja ar trebui ca faizăr, moderna, ursus și jack daniel’s să se mobilizeze, frate, pentru a scoate un vaccin contra Covrigului-Spațial-varianta-Lambda-02-cu-ascendent-în-Fecioară-și-descendent-în-UrAnus. Doar astfel, rasa umană va fi protejată în noua normalitate mascată și isterică.
    Ai auzit, bă, Rafila? Bă, Gheorghiță-cu-Fustiță, ai auzit? Îi mai face nevastă-ta masaj la picioare lui Pahonțu? Ă? Ai auzit, bă, Arafate, cap-de-prosop împuțit? ‘ț-ai dracu’ dă nenorociți…

  2. In timp ce planeta Pamant se prabuseste doborata de poluare,defrisari,milioane de tone de plastic invadeaza oceanele,Tampitii lumii viseaza la cai verzi pe planeta Marte pe care ar vrea sa o ” amenajejeze ” si apoi sa o populeze,prapadind in acest scop mii de milarde de Dolari. Se vede ca nu sunteti sanatosi la capetele statelor care bat campii la NASA si in alte parti.

  3. Cu o pandemie nu poti lupta decat combatand. NU poti sa te feresti la nesfarsit. Totusi e de ferit planeta Marte daca doriti sa feriti Pământ . Hai sa ne ocupam de noi si cand o sa avem o civilizatie de 10.000 – 20.000 de ani de tehnologie o sa fim pregatiti si de colonizari. Cred ca un sistem defensiv antimeteoriti primeaza calatoriilor de explorare si colonizare. In 10.000 de ani bolile de tot felul vor fi eradicate si nu vor mai exista bani pt ca toti vor cauta hrana spirituala caci alimentele vor fi din plin iar viața materiala nu va mai prezenta interes.

  4. O civilizatie avansata nu o sa intre in contact cu o civilizatie imatura nepregatita pusa pe razboi gata sa nimiceasca sa consume tot care isi distruge barbar satelitii, facand gunoi in spatiu. Iar bani imvestiti degeaba in a cauta viata. Contactul are loc la nivel de civilizatii sa nu te dilimandesti la moalele capului principal.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger