Cele mai recente sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva petrolului rusesc ar putea sfârși prin a priva o parte din flota mondială de petroliere de asigurarea standard a industriei, o măsură care amenință să submineze eforturile SUA de a evita un șoc al aprovizionării cu petrol.
Cea de-a opta rundă de sancțiuni a blocului prevede că, dacă un proprietar de petrolier transportă țiței rusesc peste un prag de preț convenit, navei sale i se va interzice să obțină „în viitor” serviciile UE necesare pentru a transporta marfa, cum ar fi asigurarea.
Proprietarii ar putea evita această soartă dacă ar fi de acord să transporte petrol cumpărat la un preț plafonat.
Măsura, care s-ar aplica tuturor tipurilor de țiței, este condiționată de un acord al țărilor G7 pentru a limita prețul petrolului rusesc.
Scopul acestei dispoziții este de a stimula respectarea plafonului, descurajând în același timp încălcările, deoarece ar putea determina armatorii să aleagă între a face comerț cu Rusia în condițiile Moscovei sau a rămâne pe piața internațională.
Prevederea ar putea polariza industria petrolieră – și ar agita din nou prețurile țițeiului – având în vedere că cei mai mari cumpărători de petrol rusesc – China și India – nu s-au angajat să plătească un preț plafonat.
Plafonarea prețurilor reprezintă o alegere binară pentru jucătorii de pe piețele petroliere. Aceștia pot fie să se limiteze la o piață paralelă dominată de Rusia, fie să ajute UE și G7 să-l determine pe președintele rus Vladimir Putin să accepte un preț plafonat.
„În cazul în care o navă sub pavilionul unei țări terțe a transportat țiței rusesc sau produse petroliere achiziționate la un preț mai mare decât plafonul de preț, ar trebui să fie interzisă furnizarea de asistență tehnică, servicii de brokeraj, finanțare sau asistență financiară, inclusiv asigurări, în legătură cu orice transport în viitor de către acea navă de țiței sau produse petroliere”, se arată într-una dintre clauzele relevante.
Nu este clar dacă această dispoziție a fost coordonată cu SUA, deoarece Washingtonul le-a spus aliaților europeni că și țările care nu au fost de acord cu planul de plafonare a prețurilor ar putea beneficia de negocierea unor prețuri mai mici la petrolul rusesc.
Oficialii americani au subliniat în repetate rânduri că obiectivul lor principal este de a împiedica ca petrolul să fie blocat în Rusia de interdicția UE privind serviciile de transport maritim.
În Europa există o serie de societăți mutuale de asigurare care fac parte din International Group of P&I Clubs. Continentul se află în centrul pieței mondiale de reasigurare.
Nu stiu cat este vorba de supunerea Rusiei, mai degrabă de supunerea întregii lumii, ce de foame ar accepta orice forma de control
Cum sancțiunile impuse Russiei, nu lovesc în economia rusă? Atâtea mii de sancțiuni sinucigașe nu s-au pus în întreaga istorie niciunui stat din lumea asta. Tot înainte! În situația asta perseverența în prostie sunt cheia succesului.
Va salut ! Sa dea Dumnezeu sa nu fie adevarat ca daca este asa, atunci noi romanii suntem ca intotdeauna, expusi , descoperiti, in toate partile…..Poate ca in Sud ne alivanim si noi cu bulgarii….Nu e numai vina conducerii noastre, cred. In conditiile actuale, chiar nu au ce sa faca, sunt legati si de maini si de picioare. Doua tari sunt adevaratii nostri prieteni : Israel si China care poate, poate, ne vor ajuta…. Pana la urma o vom scoate in vreun fel la capat, sa termin comentariul intr_o nota optimista……Dumnezeu sa ajute Omenirea ! Seara perfecta tuturor !