AcasăȘTIRI EXTERNEDe pe scenă în cimitir – pandemia schimbă destinele

De pe scenă în cimitir – pandemia schimbă destinele

Atunci când s-au închis teatrele, actorul ceh Tomas Novotny și-a văzut oprită cariera pe scenă. Fără perspective, el a urmat un curs de recalificare pentru a deveni gropar.

„Sunt cumva bucuros de această oportunitate, pentru că cel mai rău lucru este incertitudinea revenirii la normalitate. Acum am un loc de muncă și dacă merge bine voi deveni responsabil de un cimitir”, a declarat Novotny pentru Reuters, filmat în mijlocul unui cimitir din Praga. Chiar dacă nu toate modificările de carieră sunt la fel de dramatice precum cea a actorului în vârstă de 36 de ani, acesta este un exemplu al unei tranziții care va impune oamenilor să se adapteze pe piața muncii în Europa, zdruncinată serios de coronavirus. Potrivit firmei de consultanţă McKinsey, un număr de aproximativ 100 de milioane de locuitori din economiile avansate vor fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă în următorul deceniu, cu 25% mai mulţi decât se preconiza înainte de Covid-19.

Utilizarea extinsă a schemelor de şomaj parţial în Europa a făcut ca rata şomajului să crească mai puţin decât în SUA. Însă pe măsură ce aceste scheme se termină, există teama că mai multe locuri de muncă în sectoarele afectate de pandemie nu vor mai putea fi păstrate. Provocarea unei mai mari automatizări și activității online va duce ca  lucrătorii să fie nevoiţi să dobândească noi competenţe într-un ritm fără precedent, ceea ce înseamnă un mare avantaj pentru cei care îşi vor păstra locul de muncă şi vor avea acces la pregătirea în interiorul companiei. Confederația angajatorilor din Cehia se aşteaptă la o creştere de 10 ori a numărului de persoane care vor urma cursuri de recalificare în acest an. „Nevoia de recalificare va creşte pentru că pandemia accelerează nevoia companiilor de a se adapta”, susţine  președintele Jan Wiesner. Însă muncitori mai puţin pregătiți şi cei din sectoarele cele mai afectate de pandemie, precum industria serviciilor, deseori nu au acces la programe de pregătire, a explicat Barbara Gerstenberger de la Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Mai ales tinerii şi femeile vor suferi disproporţionat în această criză şi, din cauză că nu vor beneficia de îmbunătăţirile de competenţe necesare, le va fi şi mai dificil să reintre în câmpul muncii. În timp ce inegalitățile se vor agrava în rândul populațiilor, unele țări mai bine poziționate pentru a gestiona economia post-Covid ar putea dobândi un avantaj competitiv față de altele din blocul european.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
352 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger