AcasăȘTIRI EXTERNEDe pe locul 5 anul trecut, acest oraș a ajuns cel mai...

De pe locul 5 anul trecut, acest oraș a ajuns cel mai scump din lume

De pe locul 5 anul trecut, acest oraș a ajuns cel mai scump din lume

Vigoarea modenei naționale din Israel în fața dolarului și problemele economice puse de pandemia Covid-19 au propulsat Tel Aviv în topul celor mai scumpe orașe din lume.

Potrivit unui studiu anual făcut de The Economist, Tel Aviv a înlocuit Parisul și Singapore în topul celor mai scumpe metropole.

Pandemia a scumpit totul

Clasamentul ziarului britanic evidențiază că problemele lanțului de aprovizionare au condus la creșterea prețurilor în multe orașe. Indicele global al costului vieții, Intelligence Unit (EIU), clasifică 173 de orașe în funcție de preț, pe baza unui coș de peste 200 de produse și servicii.

Aflat pe poziția a cincea anul trecut, Tel Aviv este cel mai scump oras din lume pentru prima dată. Potrivit studiului, această poziție reflectă forța monedei israeliene, șekelul, față de dolar, deoarece indicele ia ca bază de comparație prețurile din New York. După ce a împărțit primul loc cu Zurich și Hong Kong în 2020, Parisul coboară pe locul doi, pe care îl ocupă alături de Singapore în această nouă ediție.

„Problemele lanțului de aprovizionare au contribuit la creșterea prețurilor, Covid-19 și restricțiile sociale încă afectând producția și comerțul din întreaga lume”, notează The Economist.

SUA și China au prețuri mai moderate

Damascul rămâne cel mai ieftin oraș din lume datorită unei monede care se prăbușește în raport cu dolarul și războiului devastator care a distrus Siria, sub regimul dictatorului Bashar al-Assad. Capitala siriană suferă de inflație majoră, la fel ca Buenos Aires, Caracas și Teheran, acesta din urmă ajungând spectaculos de la locul 79, la 29, pe fondul sancțiunilor SUA.

„În general, fruntea clasamentului rămâne dominată de orașele europene și orașele dezvoltate din Asia, în timp ce orașele din America de Nord și China păstrează prețuri relativ moderate”, se arată în studiu, scrie Le Point.

Cele mai ieftine orașe – în dolari – se găsesc mai ales în Orientul Mijlociu, Africa sau părțile mai sărace ale Asiei. Costurile de transport au crescut vertiginos în urma prețurilor la benzină, dar și produsele din tutun și divertismentul au înregistrat creșteri puternice de preț.

„În anul viitor, ne așteptăm ca costul vieții să crească și mai mult în multe orașe, pe măsură ce salariile cresc în mai multe sectoare”, notează Upasana Dutt, directorul studiului

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger