AcasăȘTIRI EXTERNEDe la politica unui singur copil, China trece acum la trei. Decizie...

De la politica unui singur copil, China trece acum la trei. Decizie istorică la Beijing

De la politica unui singur copil, China trece acum la trei. Decizie istorică la Beijing

Autoritățile chineze au decis să elimine limita de doi copii per cuplu și să permită familiilor să aibă până la trei copii, a declarat luni, 31 martie, agenția China Nouă. Rezultatul ultimului recensământ a relevat o scădere accentuată a natalității în cea mai populată țară din lume.

Este o decizie istorică pentru China. Măsura își propune să facă față schimbărilor demografice din țară, în special îmbătrânirii populației, după abolirea politicii privind copilul unic în 2016.

Ea vine la câteva săptămâni după publicarea rezultatelor ultimului recensământ decenal, care a dezvăluit o scădere accentuată a natalității în cea mai populată țară din lume.

„Ca răspuns la îmbătrânirea populației (…), unui cuplu i se permite să aibă trei copii”, a raportat agenția de știri de stat, citând concluziile unei ședințe a biroului politic al Partidului Comunist condus de președintele Xi Jinping.

La începutul lunii mai, rezultatele recensământului efectuat în 2020 au arătat că populația chineză îmbătrânește mai repede decât se estima.

Anul trecut, marcat de epidemia Covid-19, numărul nașterilor a scăzut la 12 milioane, față de 14,65 milioane în 2019. În acest an, rata natalității era deja la cea mai scăzut nivel de la fondarea Chinei comuniste în 1949: 10,48 la 1.000,scrie France 24.

După mai bine de trei decenii de aplicare a politicii copilului unic, China și-a relaxat regulile în 2016, permițând tuturor chinezilor să aibă un al doilea copil. Dar fără să reușească să repornească rata natalității.

Există multe motive pentru scăderea ratei natalității în China: o scădere a numărului de căsătorii, o creștere a costului locuințelor și a educației și o scădere a fertilității pentru femeile care acordă o prioritate mai mare carierei lor.

Îmbătrânirea populației

La celălalt capăt al piramidei vârstei, China a avut anul trecut peste 264 de milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, de patru ori populația totală a Franței.

Această grupă de vârstă constituie acum 18,7% din total, o creștere cu 5,44 %e față de recensământul din 2010. În schimb, populația activă aptă de muncă (15 până la 59 de ani) reprezintă acum doar 63,35% din total, în scădere cu 6,79 puncte pe parcursul a 10 ani.

În martie, Adunarea Națională Populară (parlamentul) a votat un proiect de lege pentru creșterea treptată a vârstei de pensionare în următorii cinci ani, spre nemulțumirea unei bune părți a opiniei publice.

author avatar
Tudor Borcea
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger