AcasăȘTIRI EXTERNEDe la grâu la aluminiu: criza din Ucraina aruncă în aer bursele...

De la grâu la aluminiu: criza din Ucraina aruncă în aer bursele materiilor prime

Prețurile materiilor prime au continuat să crească joi la o săptămână după ce forțele ruse au invadat Ucraina. Cotațiile aluminiului, țițeiului, cărbunelui și  grâului sunt la cele mai ridicate niveluri de câțiva ani.

Sancțiunile impuse de puterile occidentale Rusiei – un producător de frunte pe piețele de petrol, gaze, metale industriale și cereale – au perturbat lanțurile de aprovizionare cu resurse strategice.

Prețurile aluminiului la Bursa de Valori din Londra au crescut cu 30% de la începutul anului, în timp ce contractele futures pe grâu din SUA au crescut cu 25% doar în această săptămână, deoarece piețele încearcă să evalueze repercusiunile unei potențiale întreruperi a aprovizionării rusești, dacă comunitatea internațională își mărește sancțiunile împotriva Kremlinului.

Barilul de Brent a urcat joi la 119,84 de dolari pentru prima dată din mai 2012. Rusia este al treilea producător de petrol din lume.

„Invazia Ucrainei de către Rusia înseamnă o nouă răsturnare pentru piețele globale de energie, deja trecută de volatilitatea extremă a prețurilor din ultimii doi ani”, a declarat Sam Reynolds, de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA). Banca australiană ANZ se așteaptă acum la un baril la 125 de dolari.

Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut cu aproape 40% în ultima lună și au atins un maxim în ultimii 14 ani de 11,34 dolari pe bushel.

Rusia și Ucraina reprezintă 19% din exporturile de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui, concurând cu uleiul de soia și uleiul de palmier.

Pe piața futures de la Newcastle din Australia, cărbunele a înregistrat, de asemenea, o creștere fulgerătoare de la sancțiunile împotriva Rusiei, al treilea exportator mondial. Prețul a atins un record de 440 USD pe tonă în această săptămână, în creștere cu 100% față de luna precedentă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
554 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger