AcasăȘTIRI EXTERNEDe la „distrugătoare de căsnicii" la regină consoartă: reabilitarea Camillei / Planul...

De la „distrugătoare de căsnicii” la regină consoartă: reabilitarea Camillei / Planul pe care l-a urmărit regele Charles

De la „distrugătoare de căsnicii" la regină consoartă: reabilitarea Camillei / Planul pe care l-a urmărit regele Charles / Foto: printscreen

La 25 de ani după ce a fost denigrată pe scară largă, Camilla, fostă Parker Bowles, ducesă de Cornwall, ducesă de Rothesay și contesă de Chester, va fi încoronată alături de regele Charles al III-lea.

Mulți regi au avut amante – nu puțini au lăsat moștenire și copii nelegitimi – dar foarte puțini s-au căsătorit cu ele și astfel au devenit regine. Prin urmare, soția regelui Carol al III-lea, Camilla, va păși pe un teren nou și potențial sensibil în calitate de regină consoartă, după cum bine știe. Dar atitudinile sociale s-au schimbat brusc în cei aproximativ 25 de ani de când a ieșit din umbra Dianei, Prințesa de Wales, ca ceea ce aceasta din urmă a descris-o ca fiind a treia persoană din căsnicia sa în timpul celebrului interviu din 1995.

Începuturile: cercul lui Charles

Dacă atitudinile regale ar fi evoluat mai devreme, în urmă cu 50 de ani, când Charles a curtat-o pentru prima dată, și ar fi acceptat posibilitatea ca moștenitorul tronului să se căsătorească cu o femeie „de rând” în loc de o prințesă sau un membru al aristocrației – așa cum a reușit în cele din urmă să facă fiul său William – atunci lucrurile ar fi putut fi mult mai puțin tulburi pentru familia regală, scrie The Guardian.

Nu că Camilla Rosemary Shand ar fi o persoană „de rând”. Mama ei, Rosalind, era fiica celui de-al treilea baron Ashcombe, iar tatăl ei, Bruce, era un fost maior care devenise un comerciant de vinuri de lux după ce părăsise armata. Unul dintre străbunicii ei materni a fost Alice Keppel, amanta lui Edward al VII-lea.

Camilla, fratele și sora ei mai mici au crescut în East Sussex și în centrul Londrei, copii ai privilegiilor și ai bogăției. Biografului regal Gyles Brandreth scria: „Familia Shand aparținea, fără îndoială, clasei superioare, avea poziție, își deschideau grădina pentru sărbătoarea de vară a Asociației locale a Partidului Conservator, ca spunem numai asta”.

A avut o educație privată și o viață plină de distracții. A fost concediată de la un loc de muncă pentru că a venit târziu după o petrecere, lucrând ca recepționeră la firma de decorațiuni la modă Sibyl, Colefax and Fowler din Mayfair.

În 1965, a devenit una dintre tinerele femei bogate care se mișcau în cercuri similare cu cele în care era Charles, care era cu 18 luni mai tânăr decât ea. Aveau interese comune, iar el se pare că era îndrăgostit. Au avut o relație ascunsă, surprinsă ocazional de presă în timpul unor întâlniri clandestine la meciurile de polo.

„Se potriveau perfect”

Dar, cumva, Charles a ezitat. A plecat în serviciul naval. Nu era ea suficient de „regală”? Nu era el complet sigur? Totul devenea prea public? „Se potriveau perfect, știm asta acum, dar nu a fost posibil”, a spus Patricia Knatchbull, verișoara lui Charles.

Camilla nu se afla cu siguranță pe nicio listă de soții eligibile, în timp ce Charles căuta în mod în public o mireasă. Probabil obosită să aștepte, ea a plecat și s-a căsătorit cu Andrew Parker-Bowles, un ofițer al armatei britanice, în 1973. Căsătoria a dat doi copii, Tom și Laura, dar s-a încheiat cu un divorț în 1994.

Între timp, căsătoria de poveste a lui Charles cu Diana Spencer, membră a uneia dintre cele mai vechi familii aristocratice din Anglia, se clătina și ea, mai întâi în privat și apoi din ce în ce mai mult în public. Cuplul avea puține interese comune, Charles era cu 13 ani mai în vârstă decât soția sa, iar cei doi abia se cunoșteau înainte de nunta lor strălucitoare. Charles era gelos pe popularitatea Dianei, iar ea îl găsea distant și lipsit de afecțiune.

Tamponul și casetele Camillagate

Apoi Diana a ajuns să o învinovățească din ce în ce mai mult pe Camilla pentru înstrăinarea lor tot mai mare, iar Charles a recunoscut că a comis adulter. Charles și Camilla s-au reîntâlnit ca amanți în 1980, cu un an înainte de nunta lui cu Diana, au reluat din nou relația la mijlocul anilor ’80, iar în 1992 aventura lor a devenit publică odată cu publicarea așa-numitelor casete Camillagate, înregistrări secrete ale unor conversații intime dintre ei, în care Charles mărturisea că își dorea să fie tamponul ei. Prințul a refuzat să pună capăt relației, iar la mijlocul anilor ’90 a divorțat atât el, Diana și soții Parker-Bowleses.

După interviul din 1995 și după moartea Dianei într-un accident la Paris, Camilla a fost defăimată pe scară largă, ca și cum ar fi fost responsabilă de destrămarea căsătoriei prințului și de moartea prințesei. A urmat un exercițiu de PR lent și coordonat de Camilla și prinț, orchestrat de consilierii lui Charles pentru a face ca relația să pară potrivită și pentru a îmbunătăți imaginea publică a acesteia.

Au fost văzuți împreună, întâlnindu-se la evenimente și, treptat, Camilla a început să-l însoțească pe Charles. Ea a fost prezentată reginei în 2000 și a fost văzută în public în compania monarhului în timpul sărbătoririi jubileului de aur al acesteia în 2002.

Regina sa consoartă, planul s-a îndeplinit

A fost comandată o evaluare prudentă a atitudinilor publice. Oare publicul o va accepta după ce i se întâmplase Dianei? Atitudinea publicului se schimba. Divorțul și adulterul nu mai erau neapărat tabuuri publice, iar în 2005, când s-au făcut pregătirile pentru căsătoria cuplului, singurele obiecții au venit din partea marginilor evanghelice conservatoare. Biserica Angliei nu era pregătită să căsătorească direct cuplul, dar arhiepiscopul de atunci al Canterbury, Rowan Williams, a fost de acord să efectueze o binecuvântare după o nuntă la biroul de înregistrare din Windsor.

Căsătoria pare să fi fost un succes. L-a făcut pe Charles să fie vizibil mai puțin tensionat și mai puțin morocănos și mai zâmbitor la evenimentele publice, iar Camilla a ajuns să fie privită ca o persoană frecvenetabilă, prietenoasă și accesibilă. Acum, în sfârșit, ea va fi ceea ce Charles a sperat și planificat întotdeauna: regina sa consoartă.

author avatar
Tudor Borcea