AcasăȘTIRI EXTERNEDe la CNN la Washington Post.Presa americană se duce pe apa sâmbetei

De la CNN la Washington Post.Presa americană se duce pe apa sâmbetei

CNN, Vox Media, Washington Post… iarna este marcată de o nouă serie de disponibilizări în mass-media americane, o tendință care continuă pe fondul unui climat economic sumbru.

„Fac parte din grupul concediat de @NBCInvestigates (NBC) (…) Îmi va lipsi, dar sunt recunoscător pentru timpul petrecut aici”.La fel ca Emily Siegel, care nu a dorit să comenteze în detaliu după acest tweet de miercuri, mai mulți jurnaliști din redacțiile NBC, canalul aceluiași grup MSNBC, sau CNN, au luat-o înainte și și-au anunțat pe rețelele de socializare concedierea începând din decembrie.

Vineri, la Vox Media, proprietar al site-urilor Vox, The Verge, SBNation și din 2019 al prestigioasei New York Magazine, angajații au primit același e-mail de la șeful lor, Jim Bankoff, care anunța „decizia dificilă de a elimina aproximativ 7% din personalul nostru din toate departamentele”, inclusiv editorial, „din cauza unui mediu economic dificil”.Angajații în cauză, aproximativ 130 din 1.900, au fost notificați printr-un al doilea mesaj „în termen de 15 minute”, potrivit e-mailului.

Deși disponibilizările nu sunt de aceeași amploare cu cele de la marile companii de tehnologie, precum Google (12.000 de locuri de muncă desființate), mass-media americane sunt afectate și ele de „scăderea veniturilor din publicitate și de încetinirea economiei”, a declarat pentru AFP Chris Roush, profesor de jurnalism și decan al Școlii de Comunicare de la Universitatea Quinnipiac (Connecticut).

Numărul de angajați din redacții a suferit un declin îndelungat în SUA, de la 114.000 la 85.000 de jurnaliști între 2008 și 2020, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center în 2021. Declinul va fi mai pronunțat în presa locală.

„Jurnalismul este sub presiune de mult timp și o serie de companii par să creadă că acesta este un moment oportun pentru a reduce costurile cu forța de muncă”, a declarat Writers Guild of America East, sindicatul care coordonează NBC și MSNBC.

Fred Ryan, directorul Washington Post, a avertizat la jumătatea lunii trecute că reducerile de personal vor avea loc în primul trimestru din 2023, reprezentând „un procent cu o singură cifră” din cei 2.500 de angajați.

Redacția cotidianului cumpărat în 2013 de Jeff Bezos aflase deja că suplimentul de duminică, câștigător a două premii Pulitzer în 2008 și 2010, va fi desființat până la Crăciun.

La CNN, numărul total de concedieri în decembrie a ajuns la câteva sute de angajați, potrivit presei americane (din peste 4.000), cifre neconfirmate de canal. Acestea au avut loc ca parte a unei reorganizări după fuziunea dintre WarnerMedia (CNN, HBO Max) și Discovery, care a format gigantul media și de streaming Warner Bros Discovery.

Cu telespectatorii și abonații la cablul cu plată în scădere de ani de zile și cu concurența unor platforme precum Netflix, „este o luptă constantă pentru aceste companii să reziste”, notează și Naveen Sarma, director pentru media și telecomunicații în SUA la S&P Global Ratings.

Pentru Chris Roush, CNN sau Washington Post, „acestea nu vor dispărea, dar o companie mai mică va avea mai multe probleme, pentru că nu este la fel de bine stabilită ca brand media”, explică el. Citează Buzzfeed, care a concediat 12% din angajați în decembrie, și Vice Media, al cărei director executiv Nancy Dubuc le-a spus vineri angajaților că ia în considerare vânzarea companiei.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
571 afisari

4 COMENTARII

  1. Toate alea scrise in art. nu mai fac presa de mult ci propaganda. De aia s-au si dus in cap la audiente, si e normal sa dea faliment! La fel canalele tv sau stream ,ei cred ca oameniis e uita obligatoriu la excrementele lor in loc de divertisment?

  2. Nu ăștia lăudau restricțiile și dozele? Să zacă, acum. Să le iasă pe nas waxul și fauci. Eu i-aș vrea desființati pe sienenii din Haules-Bucales, cu gâdea în frunte. Și bubosul jegos de tudor.

  3. Americani prosti.Sa vina sa ia lectii dela Gvernul meu,Partidele mele care pompeaza din banii publici milioane de Euro la TV-urile mele,presa mea, sa le cante in struna,sa le ascunda gunoiul sub pres,sa inchida ochii sau sa se uite in alta parte,sau chiar sa ii pupe in fund. Un fel de fratie de tip mafiot menita sa prosteasca prostii,care nu stiu pe ce lume traiesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger