Chipul lui Vladimir Putin pictat pe o clădire la colțul unei străzi din Belgrad are ochii și gura acoperite cu vopsea roșie, o priveliște poate surprinzătoare într-o țară pro-Moscova. Dar prietenia dintre Serbia și Rusia este una din ce în ce mai ciudată.
Sloganul „Brat” – sau „frate” – a fost modificat în „Rat” – cuvântul sârbesc pentru „război”, relatează Financial Post. Ceea ce a început ca o pictură murală care exprima sprijinul pentru președintele rus arată acum ca un protest în timp ce acesta își intensifică campania militară în Ucraina.
Serbia a știut să-și echilibreze prioritățile geopolitice și economice între est și vest, dar războiul a scos la iveală paradoxurile acestui act de jonglerie și a ridicat întrebări la Belgrad cu privire la interesele țării în noua ordine mondială.
Președintele Aleksandar Vucic s-a opus aderării la efortul de sancționare a Uniunii Europene împotriva Rusiei, deși economia Serbiei depinde de blocul comunitar pentru 60% din schimburile comerciale, iar obiectivul declarat al guvernului – deși îndepărtat în acest moment – este acela de a adera în cele din urmă la UE.
Între timp, Serbia a făcut curte Chinei, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, al căror președinte s-a oprit la Belgrad pe 10 octombrie pentru a se întâlni cu Vucic în drum spre discuțiile cu Putin la Sankt Petersburg.
Un sondaj realizat la câteva luni după ce Vucic a fost reales în aprilie, în urma unei victorii zdrobitoare, a arătat că Putin era liderul mondial cel mai favorit de sârbi, chiar și după ce Xi Jinping al Chinei a primit un impuls pentru că a furnizat vaccinuri Covid-19. De atunci, Serbia a devenit un refugiu pentru alte mii de ruși care fug de regimul de la Kremlin.
Totuși, poziția sârbească a devenit incomodă pentru unii din cercul apropiat al președintelui. Zorana Mihajlovic, vicepremierul Serbiei, l-a acuzat pe Putin că a pus lumea „în pragul unei tragedii”. „Lumea se schimbă, situația geopolitică este diferită și trebuie să privim în viitor pentru a ne găsi locul”.
În timp ce Serbia s-a alăturat condamnării invaziei lui Putin prin vot la Națiunile Unite, deocamdată se pare se află încă pe orbita Rusiei.
Prietenia dintre cele două națiuni ortodoxe răsăritene datează de secole, înainte de a se răci în perioada sovietică. Ea a fost reînviată în timpul dezmembrării Iugoslaviei și apoi a fost amplificată de intervenția NATO din 1999 care a pus capăt războiului din Kosovo. Serbia se bazează pe sprijinul Moscovei pentru refuzul său de a recunoaște statutul de stat al Kosovo.
Rusia vinde gaze naturale Serbiei la un preț sub cel al pieței, în cadrul unei prelungiri a unui contract existent. Dar această țară reprezintă doar 6% din comerțul exterior al Serbiei. UE este de departe cel mai mare partener, cu 30 de miliarde de dolari de schimburi comerciale.
Apoi sunt investiții din China și Emiratele Arabe Unite. Din 2010, banii chinezi au ajuns la aproximativ 3,2 miliarde de dolari, pe lângă cele 8 miliarde de dolari din împrumuturi și proiecte pentru infrastructură. Primii trei exportatori ai Serbiei sunt companii miniere de metale deținute de China și un producător de oțel.
„Relațiile cu Rusia sunt golite de conținut”, a declarat Maksim Samorukov, analist la Carnegie Endowment. „Vor rămâne amiabile, dar orice problemă de substanță va dispărea. Din punct de vedere politic, social, prietenia este încă acolo, dar războiul a precipitat ruptura din punct de vedere economic”.
Nici SERBIA nu mai este prietena Rusiei. Doamne ce vremuri triam, cu doua exceptii toate tarile sunt revoltate de invadarea Ukrainei, ajungand sa=l deteste pe Putin impreuna cu criminalii de la Kremlin. .Ce minunat era cand ombecilii filorusi abundau cu comentarii privind victoria armatei ruse. Apropo , trupele ruse in retragerea strategica au umplut camioanele cu prada de razboi, adica frigidere, televizoare, masini de spalat si tot ce se mai poate jefui din casele ukrinienilor. Si cand te gandesti ca aesti trogloditi doresc sa fie putere mondiala.
Rusia = W.C. in curte.
Rebutule, nu-ți denigra strămoșii și locul unde te-a fătat mă-ta!
Hoit iubitor de racheți neonaziști, ia mai poveste, handi, de„iluștrii” tăi strămoși doctoranzi la Viana. Înșiră-i, retă, să avem de ce rîde.
„Cel mai favorit”????
Mos Tagarta inteleg ca ai complexe. S-au nascut multi la sat , dar fiind ambitiosi, seriosi si desigur placandu-le scoala au reusit sa ajunga pe treptele inalte ale societatii. Tu, idiotule ce prgatire scolara ai? Asa cum comentezi pot presupune ca nu ai realizat profesional nimic pana acum. Asa ca ciocul mic, cum spunea comunistul, Miky Spaga, secretarul fostului prim-ministru C. Descalescu, alt imbecil.
Înșiră-i, boschete, înșiră-i. Să vedem cine ești și din ce te tragi?
Aaaa… ești doar un porcar din regat? Ghinion, văcare, ghinion.
Dovedește că nu-i așa și scrie-i, să-i citim și noi. Vai steaua ta de
aurolac iubitor de wax și obiele ciolovece.
Moș Tăgârță, vezi-ti de viata ta mizera si mocirla in care te aflii! Iti meriti soarta ca ai ramas la celalalt capat al p**i! Ai vazut vreo data cum iese apa din perete? Se numeste chiveta.
Daca un gunoi drogat de prin EU a facut o reclama impotriva Rusiei el nu reprezinta Serbia sustine Rusia noi sustinem Rusia mai mult de it pe guvernul de gunoaie de la Bucuresti