AcasăȘTIRI EXTERNEDe Crăciun, Ceaușescu va fi răzbunat de Brexit. După benzină, britanicii se...

De Crăciun, Ceaușescu va fi răzbunat de Brexit. După benzină, britanicii se bat să cumpere varianta engleză a „Fraților Petreuș”

De Crăciun, Ceaușescu va fi răzbunat de Brexit. După benzină, britanicii se bat să cumpere varianta engleză a „Fraților Petreuș”

Ironie a sorții post-Brexit, Marea Britanie va trebui să importe o mare parte din curcanii pentru Crăciun dintr-o țară UE – chiar una cu care are aprigi dispute, Franța – din cauza lipsei de forță de muncă străină în fabrici.

Cu două luni și jumătate înainte de Crăciun, consumatorii britanici încep deja să-și facă cumpărăturile de sfârșit de an, pe fondul diverselor penurii și în timp ce premierul Boris Johnson se laudă cu Brexitul.

Să ajungă la toată lumea

Întrucât țara este lovită de un val fără precedent de penurii, vânzările de curcani au explodat. Retailerul Aldi estimează vânzări de 1.500 de curcani congelați pe zi, de patru ori mai mult decât vinde de obicei în această perioadă. Din cauza lipsei de materie primă și a forței de muncă suficiente, este așteptată o producție autohtonă de curcani cu 20% mai mică decât în ​​alți ani, potrivit British Poultry Council.

„Toată lumea își comandă curcanul mai devreme”

Marea Britanie crește de obicei 5,5 milioane de curcani pe an, care se mănâncă mai ales de Crăciun. Anul acesta, vor lipsi un milion de păsări pentru masa de sărbători. Prin urmare, țara va trebui să importe masiv din Polonia și mai ales din Franța.

„Supermarketurile au sprijinit curcanul britanic în ultimii 15 ani și am reușit să furnizăm 100% din cerere”, explică Paul Kelly, șeful brandului KellyBronze. Acum vom fi obligați să cumpărăm masiv din UE”. „Toată lumea își comandă curcanul mai devreme”, își face griji producătorul, care constată o explozie de vânzări de 230% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Marea Britanie, care, datorită forței de muncă europene, a reușit să dezvolte un sector de creștere a păsărilor în ultimii ani, va trebui să se întoarcă din nou spre vechiul continent. „Fabricile franceze își frecă mâinile astăzi”, a spus Kelly.

„Cumpărați jucării din vreme”

Pe lângă curcani și produse de patisserie, britanicii se grăbesc să cumpere și jucării. Și aici sunt probleme. Patronul lanțului The Entertainer a spus că lipsesc sute de lucrători pentru depozite, astfel că oferta se va restrânge și se va concentra pe jucăriile cele mai populare, scrie BFM TV.

La BBC, directorul general al Golden Bear Toys- un alt mare lanț de jucării – vorbește de o „furtună” și asigură că prețurile vor crește automat. Pentru că la lipsa mâinii de lucru se adaugă dificultățile de aprovizionare. De săptămâni întregi, lanțurile de vânzare cu amănuntul își sfătuiesc clienții să își cumpere jucăriile cât mai curând posibil.

„De îndată ce părinții știu ce vor să le cumpere copiii lor, le dau un sfat: dacă vedeți jucăria, cumpărați-o, i-a sfătuit Gary Grant, șeful The Entertainer. Cumpărați-o și ascundeți-o pentru a evita dezamăgirea”.

author avatar
Tudor Borcea
612 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce să-ți povestesc….După ce au belit o lume întreagă au și ei criză de penurie!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger