AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce tremurăm de frig? Întrebați Rusia!

De ce tremurăm de frig? Întrebați Rusia!

Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie,  a acuzat Rusia că a redus livrările de gaz către Europa într-un moment de „tensiuni geopolitice în creștere”, sugerând că Moscova a creat o criză energetică în scopuri politice.

Birol a declarat că AIE – care reprezintă țările mari consumatoare de combustibili fosili – consideră că Rusia reține cel puțin o treime din gazul pe care l-ar putea trimite operațional în Europa.

“Credem că există elemente puternice de înăsprire pe piața europeană a gazelor din cauza comportamentului Rusiei”, a precizat al. „Aș dori să remarc faptul că fluxurile de gaz rusești reduse către Europa coincid cu tensiunile geopolitice în creștere asupra Ucrainei. Rusia poate crește transporturile către Europa cu cel puțin o treime – acesta este mesajul principal”.

Afirmațile oficialului AIE pun în evidență rolul Rusiei –și a companiei Gazprom –  în criza energetică europeană, notează Financial Times, și vin în contextul în care gospodăriile din Europa se pregătesc pentru creșteri abrupte ale facturilor după ce prețurile cu ridicata la gaze și electricitate au crescut la niveluri record.

“Deficitul actual de stocare în Uniunea Europeană se datorează în mare parte Gazprom”, a explicat Birol, menționând că depozitarea totală este de aproximativ 50% din capacitate, comparativ cu 70% în mod normal în ianuarie.

Rusia a insistat de mult că și-a îndeplinit toate contractele de furnizare de gaze pe termen lung către Europa, dar factorii de decizie politică și analiștii au acuzat Moscova că a blocat livrările încă de anul trecut, prin restrângerea vânzărilor la vedere care erau disponibile anterior.

Gazprom dorește să obțină aprobarea pentru a începe operarea conductei Nord Stream 2 către Germania, care este concepută ca o alternativă la rutele de tranzit prin Ucraina.

Rusia a desfășurat aproape 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina, iar Moscova poartă discuții cu Statele Unite privind securitatea europeană.

Senatul SUA urmează să voteze săptămâna aceasta propunerea de legislație pentru a impune sancțiuni Nord Stream 2.

author avatar
Radu Jacotă Redactor