AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce tremurăm de frig? Întrebați Rusia!

De ce tremurăm de frig? Întrebați Rusia!

Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie,  a acuzat Rusia că a redus livrările de gaz către Europa într-un moment de „tensiuni geopolitice în creștere”, sugerând că Moscova a creat o criză energetică în scopuri politice.

Birol a declarat că AIE – care reprezintă țările mari consumatoare de combustibili fosili – consideră că Rusia reține cel puțin o treime din gazul pe care l-ar putea trimite operațional în Europa.

“Credem că există elemente puternice de înăsprire pe piața europeană a gazelor din cauza comportamentului Rusiei”, a precizat al. „Aș dori să remarc faptul că fluxurile de gaz rusești reduse către Europa coincid cu tensiunile geopolitice în creștere asupra Ucrainei. Rusia poate crește transporturile către Europa cu cel puțin o treime – acesta este mesajul principal”.

Afirmațile oficialului AIE pun în evidență rolul Rusiei –și a companiei Gazprom –  în criza energetică europeană, notează Financial Times, și vin în contextul în care gospodăriile din Europa se pregătesc pentru creșteri abrupte ale facturilor după ce prețurile cu ridicata la gaze și electricitate au crescut la niveluri record.

“Deficitul actual de stocare în Uniunea Europeană se datorează în mare parte Gazprom”, a explicat Birol, menționând că depozitarea totală este de aproximativ 50% din capacitate, comparativ cu 70% în mod normal în ianuarie.

Rusia a insistat de mult că și-a îndeplinit toate contractele de furnizare de gaze pe termen lung către Europa, dar factorii de decizie politică și analiștii au acuzat Moscova că a blocat livrările încă de anul trecut, prin restrângerea vânzărilor la vedere care erau disponibile anterior.

Gazprom dorește să obțină aprobarea pentru a începe operarea conductei Nord Stream 2 către Germania, care este concepută ca o alternativă la rutele de tranzit prin Ucraina.

Rusia a desfășurat aproape 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina, iar Moscova poartă discuții cu Statele Unite privind securitatea europeană.

Senatul SUA urmează să voteze săptămâna aceasta propunerea de legislație pentru a impune sancțiuni Nord Stream 2.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
519 afisari

8 COMENTARII

  1. Auzi ,mai Radu Jacota.era sa zic Radu Tudor,Romania nu e condusa de Putin ci de gloriosul Werner caruia mai toate slugile de presa va faceti pres.Adica ce vreti voi sa injurati Rusia 24 de ore pe zi apoi sa vina Putin sa va dea gaze ieftine.Aveti tupeu,slugilor.

  2. Nu am de ce sa-l intreb pe Putin. Intreb presedintele ”meu” de ce am ajuns aici, de vreme ce guvernele ” sale” au liberalizat preturile, ministrii ” sai” au condus si conduc ministerul de resort, si care, ca orice liberal al ” sau ” este un habarnist desavârsit in domeniul pe care-l păstoreste. Doar acel guvern al ” sau ” Cîțu si ministrul ” sau ” Popescu au inchis termocentrala Mintia si nu numai, chiar când criza a inceput, reducand astfel drastic oferta de energie electrica, premisa majora, in economia de piata, pentru cresterea preturilor. Tot acolitii ” sai ” din guvernele ” sale ” au negociat cu UE implementarea masurilor de reducere a CO2, dar in maniera ca au fost mai catolici decât papa, cum se spune, adica au fost mai ” viteji ” in abordarea problemei dacât mult membrii mai de vază ai UE. Sa nu mai vorbim despre neputinta guvernelor ”sale ” de a tine in frâu multinationalele care fac legea in Romania, după bunul lor plac. Nici nu ma mira, doar locatarul de la Cotroceni nu este presedintele tuturor romanilor, nici macar al liberalilor, ci este al multinationalelor, mai ales daca acestea sunt de sorginte nemtească. Asa ca nu trebuie sa ne mai miram de ce se intampla, am vrut presedinte de dreapta, il avem, am vrut guverne de dreapta, le avem, am vrut economie de ” piata ” o avem. Avem ce am votat, cu mare entuziasm, mai ales sa inlaturam ” ciuma rosie ” si pe Dragnea, acum tragem foloasele dar mai ales PONOASELE. Sa ne fie de bine, macar pentru invatatura de minte.

  3. Sa l inttrebam.pe Citu / Nicusor plicusor ca ei au incheiat contracte….buuuune…asa negociatori…murim de foame si frig…
    A inviat ceausescu ?

  4. 😂😂😂 eu zic sa o intrebam pe doamna Ma-ta de ce a închis Mintia si a redus producția la termocentrale, nu pe putin

  5. Daca e de vina Rusia atunci sa dam de pamant cu borfasii care conduc tara si sa vina Putin sa ne conduca !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger