AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce SUA ar putea fi adevăratul învingător în războiul energiei

De ce SUA ar putea fi adevăratul învingător în războiul energiei

Rusia poate stoarce Occidentul pe termen scurt, dar își pierde poziția de superputere energetică.

Marile șocuri petroliere din anii ’70 i-au învățat pe politicienii occidentali o lecție care dă de gândit cu privire la puterea superputerilor energetice ale lumii. Cincizeci de ani mai târziu, această lecție este învățată din nou.

Rusia ripostează la sancțiunile occidentale prin restricționarea furnizării de gaze către Europa.

Perspectiva unei închideri totale a robinetului provoacă panică în UE,  în timp ce Germania și alte economii importante se gândesc la raționalizarea energiei în această iarnă.

Între timp, Joe Biden – îngrijorat de creșterea prețurilor la benzină înainte de alegerile de la mijlocul mandatului – a trebuit să uite retorica sa de campanie privind tratarea Arabiei Saudite ca pe un paria.

Președintele american va merge la Riad luna viitoare pentru a face apel la saudiți să pompeze mai mult petrol.

Lecția pare a fi simplă și descurajantă. În 2022 – ca și în 1973 – marii producători de petrol din lume pot încă să facă cele mai mari puteri din lume să danseze după cum le cântă.

Dar, dacă privim dincolo de titlurile imediate, geopolitica energiei este mult mai complexă. “Rusia are o mână puternică pe termen scurt, dar poziția sa se va înrăutăți dramatic în următorii trei ani”, potrivit AP. America are o mare problemă pe termen scurt, dar se află într-o poziție puternică pe cel lung.

UE este cea care are cele mai mari necazuri pe termen scurt și mediu. În ciuda discursurilor curajoase despre diversificare și decarbonizare, europenii sunt încă departe de a găsi o nouă strategie energetică viabilă.

Rusia și UE sunt prinse într-o cursă contra cronometru. Obiectivul Rusiei este în mod clar să provoace o criză economică în Europa în această iarnă – slăbind astfel sprijinul UE pentru Ucraina.

Dar chiar dacă tacticile de presiune ale Moscovei funcționează pe termen scurt, Putin distruge unul dintre principalii piloni ai puterii rusești – pe termen lung.

Europa a învățat acum o lecție amară despre pericolele dependenței energetice față de Rusia și este hotărâtă să nu mai fie niciodată la fel de vulnerabilă.

Chiar și tăierea exporturilor de gaze spre Europa este un joc periculos pentru Rusia. Aproximativ un miliard de euro pe zi continuă să intre în visteria Rusiei, în principal din Europa. Dacă Putin sacrifică aceste venituri, capacitatea sa de a purta războaie ar scădea rapid.

Rusia poate găsi relativ ușor piețe alternative pentru petrolul său –  vedeți nerăbdarea cu care India și China cresc importurile la preț redus. Dar gazul  este exportat prin conductă, iar conductele majore se îndreaptă către Europa. Construirea unora noi în China va dura ani, astfel încât Rusia s-ar putea confrunta în curând cu un activ blocat.

Dimpotrivă, America se află într-o poziție mult mai confortabilă pe termen lung: a înlocuit Rusia ca principal exportator mondial de energie.

Prețurile mai mari la energie sunt o pacoste pentru consumatorii americani, dar sunt o binefacere pentru industria americană a gazelor de șist. SUA sunt acum un mare exportator net de energie, în timp ce China rămâne puternic dependentă de importuri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
897 afisari

7 COMENTARII

  1. RAZBOIUL DIN UCRAINA A FOST PROVOCAT DE AMERICANI CA SA-SI TESTEZE ARMEME ,SA -SI VADA ARMAENTUL VECHI SI SA-I TOACE PE RUSI CU MANA STRAINA ! !,TOT AMERICANII AU IMPUS EMBARGOUL GAZELOR SI PETROLULUI RUSESC CA SA INTRE EI PE PIATA UE CU GNL LA PRETURI PIPERATE.
    DACA CHINA INTRA IN TAIVAN !,VEDEM APOI CINE SI CE MAI CASTIGA ?

  2. Daca China ataca Taiwanul SUA nu va interveni militar. Nu sunt chiar atat de prosti incat sa riste razboi deschis cu China. Iar daca incep cu sanctiuni si embargou isi dau foc singuri la valize. Daca China blocheaza exproturile spre SUA ii pun pe butuci in 2 luni. Dobitocii de CEO-uri sunt de vina in goana lor de a reduce costurile ca sa creasca profitul. Pe aia nu-i intereseaza ca statul american e dependent de China comunista, tot ce vor e sa obtina cat mai mult cashkaval.

  3. Cum poate deveni SUA o putere energetica atat timp cat nu vor sa isi foloseasca resursele? Prin datul cu limba in fundul arabilor? Arabia Saudita le-a spus americanilor ca extrag petrol ‘la maxim’ si deocamdata nu pot creste productia. Ma mir ca pana la urma au acceptat sa se intalneasca cu americanii timp de 2 luni nu au raspuns la telefonul lui Biden.

  4. Rapid au sarit postacii rusofoni spalati pe creier sa declare falimentul Americii. Mama betiva a prostilor e mereu gravida.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger