AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce Putin curtează elita de afaceri a Italiei

De ce Putin curtează elita de afaceri a Italiei

Întâlnirea video între președintele rus Vladimir Putin cu șefii marilor companii italiene, pe fondul crizei din Ucraina, s-a vrut o consolidare a legăturilor corporative ale celor două țări, dar asta nu înseamnă că Roma se va opune sancțiunilor împotriva Moscovei, așa cum a făcut după invazia Crimeei în 2014.

Legăturile comerciale profitabile dintre Italia și Rusia au fost un factor decisiv în criza din Ucraina din 2014-2015, când Federica Mogherini a fost în fruntea eforturilor diplomatice de a preveni sancțiunile dure ale UE împotriva Rusiei.

Având în vedere această istorie a opoziției italiene față de sancțiuni, este logic că Putin vede un avantaj în a dedica timp executivilor italieni – care reprezintă 25 de companii de top, de la Pirelli, Saipem și Barilla la  Enel –  pe fondul celui mai grav impas militar din Europa din ultimii ani, cu aproximativ 100.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina.

Întâlnirea a fost organizată de Camera de Comerț Italia-Rusia (CCIR) și de comitetul de afaceri italo-rus, prezidat de Marco Tronchetti Provera, directorul executiv al  grupului de anvelope Pirelli și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Italia.

Diferența față de 2014 – și provocarea lui Putin – este poziția premierul italian Mario Draghi. Chiar dacă Draghi a fost  neobișnuit de deschis  luna trecută în a minimiza riscurile unei invazii rusești în Ucraina,  el tot acordă prioritate alianței cu Washington și locului Romei în NATO față de relațiile bune cu Kremlinul.

Putin știe importanța investițiilor Italiei în Rusia.  Pirelli are două fabrici în Rusia, în timp ce  gigantul energetic Eni dezvoltă noi afaceri cu Gazprom,  partenerul său în gazoductul Blue Stream care leagă Rusia de Turcia.

De asemenea, cele mai mari bănci din Italia, Intensa Sanpaolo și UniCredit, au o prezență extinsă pe piața rusă.

Ordinul Lenin pentru Pirelli și rusofilia lui Berlusconi

Chiar și din zilele Războiului Rece, Italia a avut legături neobișnuit de strânse cu Rusia. În anii 1960, Fiat a deschis o uriașă uzină de mașini(unde se produceau cunoscutele Lada) în orașul Togliatti(fostul Stavropol), numit după liderul comunist italian Palmiro Togliatti.

Eni funcționează în Rusia tot din acea perioadă, în timp ce o fabrică Pirelli a primit Ordinul Lenin al Uniunii Sovietice un deceniu mai târziu.

„Între țările europene, Italia este probabil cea mai apropiată de Rusia pentru legăturile economice și culturale”, a declarat pentru Politico Aldo Ferrari, expert în Rusia la think tank-ul ISPI și profesor la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția.

Rusofilia a atins apogeul sub conducerea lui Silvio Berlusconi – un prieten apropiat al lui Putin- și a continuat mai recent cu partide anti-establishment: Liga și, într-o măsură mai mică, Mișcarea 5 Stele.

Totuși, situația diplomatică este alta în 2022, iar Ferrari a subliniat că Italia  nu are voința sau puterea de a modifica direcția generală a unor sancțiuni UE asupra Rusiei. “Fidelitatea transatlantică a lui Draghi contează mai mult decât Putin” în cazul unei invazii în Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
515 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai f bine a cochetat si mafia NY cu mafia italiana. Asta nu a inlaturat debarcarea americana chiar lol 🤓… in Sicilia….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger