AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce producătorii de energie din Europa rămân fără cash?

De ce producătorii de energie din Europa rămân fără cash?

Prețurile record ale energiei, determinate de majorarea costului gazului, pe măsură ce Rusia sufocă aprovizionarea Europei, prezintă utilităților europene o problemă existențială: în ciuda vânzării de energie electrică la prețuri record, acestea rămân fără numerar din cauza creșterii cerințelor de garanții.

Producătorii de energie electrică folosesc piețele futures pentru a garanta prețul pe care îl vor primi. Aceste piețe sunt esențiale pentru gestionarea furnizării de energie și electricitate pentru milioane de locuințe.

Companiile vor să își diminueze riscul vânzărilor de energie electrică către gospodării și întreprinderi prin luarea de poziții scurte pe piețele futures înainte de a o vinde.

În acest fel, în cazul în care prețurile energiei electrice scad, orice pierdere din contract va fi atenuată de câștigurile din poziția scurtă, iar dacă prețurile cresc, profitul suplimentar obținut din livrarea fizică ar trebui să acopere costul poziției scurte.

Conform normelor actuale ale pieței, oricine ia o poziție scurtă pe piețele futures trebuie să depună la bursă o garanție suplimentară – sau marjă – dacă prețul activului suport crește.

În mod normal, aceasta este o practică comercială acceptată, dar în ultimele luni, din cauza spiralei prețurilor la energie electrică, cerințele de garanție pentru companiile de utilități care și-au acoperit vânzările de energie – adesea cu luni sau ani în avans – au crescut foarte mult.

Pe măsură ce prețurile au crescut vertiginos, pozițiile lor viitoare au scăzut adesea până la roșu, ceea ce a determinat bursele să ceară tot mai multe garanții, iar cei mai mari generatori s-au confruntat uneori cu solicitări de a furniza sute de milioane de euro peste noapte.

În mod normal, pozițiile vor fi profitabile odată ce energia fizică va fi vândută, dar unele nu vor ajunge la scadență decât peste luni sau ani, ceea ce face ca societățile să fie expuse riscului de a-și epuiza liniile de credit existente.

Momentul „Lehman Brothers”

„S-au adunat toate ingredientele pentru versiunea sectorului energetic a Lehman Brothers”, a subliniat ministrul finlandez al economiei, Mika Lintila, referindu-se la banca de pe Wall Street care s-a prăbușit în timpul crizei financiare mondiale din 2008.Alții solicită o revizuire completă a modului în care este comercializată energia.

Centrica, proprietarul British Gas, caută credite suplimentare de miliarde de lire sterline în cazul unei noi creșteri a cererilor de garanții, a relatat Financial Times.

Compania de utilități finlandeză Fortum, care deține și compania germană Uniper, a declarat că garanțiile pe bursa de energie Nasdaq au crescut cu un miliard de euro în decurs de o săptămână, ajungând la aproximativ 5 miliarde de euro.

Cerințele de garantare au ca rezultat o reducere uriașă a lichidităților în întregul sector, ceea ce, conform avertismentelor oficialilor și oficialilor din industrie, ar putea însemna prăbușirea unor utilități profitabile.

Criticile politicienilor privind funcționarea defectuoasă a piețelor au adus în centrul atenției principalii operatori de piață pentru contractele futures din domeniul energiei din Europa – Nasdaq din Suedia pentru electricitate, ICE Futures Europe din Londra pentru petrol, Amsterdam pentru gaze și EEX din Germania pentru electricitate.

Eurelectric, care reprezintă peste 3.500 de companii europene de utilități, a avertizat că plățile în creștere reprezintă o „preocupare serioasă” pentru membrii săi.

Uniper a fost nevoită să cumpere gaze la prețuri record, deoarece livrările din Rusia s-au epuizat, în timp ce EDF(Franța) a importat energie electrică pentru a acoperi întreruperile de curent.

Miniștrii energiei din UE vor lua în considerare luarea unor măsuri la nivelul întregului bloc la o reuniune de urgență care va avea loc vineri.

Jucătorii de pe piața energiei spun că guvernele au două opțiuni principale: să se pregătească pentru a oferi companiilor de utilități miliarde de euro sub formă de credite garantate de stat sau să modifice normele privind marjele de siguranță.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger