AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce nu dispare încă schimbarea orei în UE

De ce nu dispare încă schimbarea orei în UE

De ce nu dispare încă schimbarea orei în UE

Uniunea Europeană a prevăzut renunțarea la ora de vară și de iarnă în acest an, dar discuțiile dintre statele membre se află încă în punct mort și nu mai sunt o prioritate a agendei politice europene.

UE a decis să renunțe la practica schimbării orei în acest an, pentru a pune capăt acestei practici instaurate după șocul petrolier  din anii 1970. O decizie așteptată de europenii agasați de acest ritual: în 2018, 86% din 5 milioane de europeni consultați pe acest subiect au declarat că schimbarea orei de vară/iarnă nu-și mai are rostul.

Însă din nou, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, ceasurile au fost date înapoi, la ora de iarnă. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple anul acesta, dacă statele membre ale Uniunii ar fi acționat în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, aprobată și de Parlament.

Pandemia Covid-19 a fost prioritară

Dar este evident că statele UE nu manifestă un interes deosebit pentru această recomandare, al cărei inițiator este fostul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker. Nici un stat membru nu a notificat încă Comisiei intenția sa de a o  pune în aplicare. Între timp, țările s-au confruntat cu o provocare mai mare: epidemia Covid-19, care a dat totul peste cap și a devenit prioritatea de bază.

Guvernele sunt reticente în a se pune de acord. Consiliul UE, care reunește miniștrii statelor pe teme, încă nu și-a dat avizul, o condiție prealabilă înainte de orice intrare în vigoare. Subiectul nu a fost în programul semestrului de președinție al Uniunii deținut de Slovenia până în decembrie și nu a fost anunțat pentru președinția franceză, din ianuarie până în iunie 2022.

Aprobată în 2019 de Parlamentul European, directiva le cerea celor 27 de state să aleagă între ora de iarnă și ora de vară. Țările tind să fie de acord asupra principiului, dar nu și asupra fusului orar de păstrat. Țările din sud vor ora de vară, dar cele din nord vor ora de iarnă.

În ciuda impactului schimbării orei asupra sănătății și problemelor de organizare pe care le pune, subiectul nu este o prioritate a UE. Și chiar dacă ar fi adoptat acum, ar dura cel puțin 18 luni pentru ca operatorii de transport, inclusiv companiile aeriene, să se adapteze și să stabilească noi orare. Europenii nu au terminat de reglat ceasurile.

 

author avatar
Tudor Borcea
309 afisari

4 COMENTARII

    • Asa este cand te nasti mai tarziu de un anumit subiect, nu-l intelegi ! Chiar nu este o pierdere pentru nimeni, continua asa …

      • Gunoi apevist, o fi „Buș”-ul născut mai târziu dar tu ești întârziat mintal. Să-ți desenez ca să pricepi diferența?

      • Eram născut de cîțiva ani. Chiar eram speriat, ce să fac, îndoctrinat la școală și TVR1, că o să-nghețăm de frig. Încearcă altceva!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger